Κόσμος Σάββατο 20/05/2023, 14:01
ΚΟΣΜΟΣ

G7 για Κίνα: Αποδέσμευση χωρίς αποσύνδεση

G7 για Κίνα: Αποδέσμευση χωρίς αποσύνδεση

Η Ομάδα των Επτά πιο πλούσιων κρατών ανησυχεί για την ένταση με το Πεκίνο σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση της G7 το Σάββατο, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι αποφάσισαν μια κοινή προσέγγιση έναντι της Κίνας, επιδιώκοντας να αποδεσμευθούν χωρίς όμως να αποσυνδεθούν από τη χώρα που θεωρείται το «εργοστάσιο του κόσμου».

Οι επικεφαλής της G7 που συναντήθηκαν στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να χτίσουν εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με το Πεκίνο, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή τους από το εμπόριο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Οι πολιτικές προσεγγίσεις μας δεν αποσκοπούν στο να βλάψουν την Κίνα, δεν επιδιώκουμε να ανακόψουμε την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξή της», ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης συνόδου κορυφής.

«Δεν αποσυνδεόμαστε και, ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική ανθεκτικότητα προϋποθέτει την άρση των κινδύνων και τη διαφοροποίηση» σημειώνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι η συνεργασία με την Κίνα είναι απαραίτητη, δεδομένου του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, καθώς και των τομέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι προσπάθειες για το κλίμα και τη διατήρηση της φύσης.

Ωστόσο, δήλωσαν ότι θα λάβουν μέτρα για την προστασία της ευαίσθητης τεχνολογίας που θα μπορούσε να απειλήσει την εθνική ασφάλεια, χωρίς να περιορίσουν αδικαιολόγητα το εμπόριο και τις επενδύσεις.

«Ενεργούμε με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον», αναφέρεται στο ανακοινωθέν, το οποίο επαναβεβαιώνει τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν ως απαραίτητης για την ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας.

Ενημερώνοντας νωρίτερα τους δημοσιογράφους, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι τίποτα στην ανακοίνωση της G7 δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη για την Κίνα, δεδομένου ότι οι ανησυχίες των μελών της G7 ήταν ήδη γνωστές στο Πεκίνο.

«Νομίζω ότι θα διαπιστώσετε ότι η θέση μας έναντι της Κίνας είναι απολύτως απλή. Δεν είναι εχθρική ή αδικαιολόγητη. Είναι απλώς άμεση και ειλικρινής», είπε, προσθέτοντας ότι η δήλωση προέκυψε μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους της G7 τα τελευταία χρόνια.

Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν να συνεχιστεί η οικονομική δέσμευση με την Κίνα, αλλά ακόμη επεξεργάζονται το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τις προγραμματισμένες τηλεφωνικές κλήσεις, επισκέψεις και συναντήσεις διαφόρων αξιωματούχων της κυβέρνησης με τους Κινέζους ομολόγους τους.

Κάθε χώρα θα καθορίσει τη δική της προσέγγιση, είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονταν για την ανάπτυξη των νομικών αρχών για ένα στοχευμένο σύνολο ελέγχων των εξερχόμενων επενδύσεων και θα καθορίσουν την προσέγγισή τους μετά από ολοκληρωμένες διαβουλεύσεις με τους εταίρους της G7, δήλωσε ο Σάλιβαν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News