Κόσμος Δευτέρα 14/11/2022, 16:55
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Κινα: Ταϊβάν και Β. Κορέα στην ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν – Σι

ΗΠΑ – Κινα: Ταϊβάν και Β. Κορέα στην ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν – Σι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε σήμερα στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ πως είναι και οι δύο υπεύθυνοι ώστε ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υπερδυνάμέων τους να μην μετατραπεί σε σύγκρουση, στις σπάνιες συνομιλίες που είχαν με σκοπό να λιώσουν οι πάγοι στις σχέσεις τους που είναι στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήγειρε έναν αριθμό δύσκολων θεμάτων στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, της πρώτης απευθείας συνάντησης των δύο ηγετών αφότου ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, περιλαμβανομένων και των ενστάσεων των ΗΠΑ για τις «καταναγκαστικές και αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν», «τις οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς» του Πεκίνου και τις πρακτικές στη «Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από την εκλογή του κ. Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η συνάντηση, η οποία υπολογιζόταν αρχικά ότι θα διαρκούσε περίπου δύο ώρες, ολοκληρώθηκε μετά από συνομιλίες τριών ωρών, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος και μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Μπάιντεν: Ο Σι ήταν «ευθύς και άμεσος»

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε μια «ανοιχτή και ειλικρινή συνάντηση» με τον Κινέζο ομόλογό του.

«Ο [πρόεδρος] Σι κι εγώ συμφωνήσαμε στο να συναντηθούν ανώτατοι αξιωματούχοι προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες όλων των ζητημάτων που εγείραμε», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Δήλωσε μάλιστα ότι ο Σι ήταν «ευθύς και άμεσος». «Πιστεύω πως είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί σε ορισμένα ζητήματα – “κλειδί”», τόνισε.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Σι ότι θα πρέπει να εστιάσουν και στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

«Θέλω να είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις με την Κίνα. Πιστεύω πως ο Σι κι εγώ καταλαβαινόμαστε», δήλωσε.

Σι: «Πρώτη κόκκινη γραμμή» η Ταϊβάν

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον Μπάιντεν ότι το θέμα της Ταϊβάν είναι «πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας» και η «πρώτη κόκκινη γραμμή» στις διμερείς σχέσεις που δεν πρέπει να παραβιαστεί.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Σι κάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ να μεταφράσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο για την Ταϊβάν σε χειροπιαστές ενέργειες.

«Το θέμα της Ταϊβάν είναι πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας, το υπόβαθρο της πολιτικής βάσης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Σι, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Πεκίνο θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του αυτοδιοικούμενου νησιού απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου για κυριαρχία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται συχνά τα τελευταία χρόνια από την Κίνα ότι ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News