Κόσμος Πέμπτη 18/05/2023, 21:45
ΚΟΣΜΟΣ

Deutsche Bank: Καταβολή 75 εκατ. δολ. για τη διευθέτηση των κατηγόρων του Epstein

Deutsche Bank: Καταβολή 75 εκατ. δολ. για τη διευθέτηση των κατηγόρων του Epstein

Η Deutsche Bank AG συμφώνησε να καταβάλει 75 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει αγωγή γυναικών που λένε ότι κακοποιήθηκαν από τον εκλιπόντα επενδυτή Jeffrey Epstein και κατηγόρησαν τη γερμανική τράπεζα ότι διευκόλυνε τις παράνομες δραστηριότητές του.

Η συμφωνία επιλύει μια προτεινόμενη ομαδική αγωγή, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Σεπτεμβρίου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και επιβεβαιώθηκε από τους δικηγόρους των κατηγόρων αργά την Τετάρτη.

Η Deutsche Bank κατηγορήθηκε ότι δεν είχε εντοπίσει στους λογαριασμούς του Epstein ενδείξεις που υποδήλωναν ότι είχε εμπλακεί σε παρανομίες.

Ο Epstein, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του το 2008 σε μια κατηγορία για πορνεία στη Φλόριντα και εγγράφηκε ως σεξουαλικός παραβάτης, ήταν πελάτης της Deutsche Bank από το 2013 έως το 2018.

Πέθανε τον Αύγουστο του 2019 στη φυλακή, ενώ περίμενε τη δίκη του για εμπορία λευκής σαρκός, σε μια υπόθεση που ο ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε αυτοκτονία.

Ο διακανονισμός της Deutsche Bank απαιτεί έγκριση από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Jed Rakoff, ο οποίος την Πέμπτη όρισε προκαταρκτική ακρόαση την 1η Ιουνίου για να την εξετάσει.

Δύο παρόμοιες αγωγές κατά της JPMorgan Chase, όπου ο Epstein ήταν πελάτης από το 1998 έως το 2013, παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ο εκπρόσωπος της Deutsche Bank, Dylan Riddle, αρνήθηκε να συζητήσει τη συμφωνία, αλλά η τράπεζα αναγνώρισε το λάθος της.

Ο Riddle δήλωσε επίσης ότι η Deutsche Bank έχει επενδύσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει τους ελέγχους, τις διαδικασίες και την εκπαίδευσή της και προσέλαβε περισσότερους ανθρώπους για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Ο David Boies, ένας από τους δικηγόρους των κατηγόρων, σε δήλωσή του ανέφερε ότι οι καταχρήσεις του Epstein απαιτούσαν «τη συνεργασία και την υποστήριξη πολλών ισχυρών ατόμων και ιδρυμάτων. Εκτιμούμε την προθυμία της Deutsche Bank να αναλάβει την ευθύνη για τον ρόλο της».

Οι Boies Schiller Flexner και Edwards Pottinger εκπροσωπούν τους κατηγόρους του Epstein.

Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα τον διακανονισμό και ανέφερε ότι η Deutsche Bank δεν παραδέχθηκε αδίκημα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο αντίκτυπος στην JPMorgan

Δεν είναι σαφές πώς ο διακανονισμός θα μπορούσε να επηρεάσει τις δύο παρόμοιες, μεγαλύτερες αγωγές κατά της JPMorgan από τους κατήγορους του Epstein και από τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, όπου ο επενδυτής είχε κατοικία.

Τα δικαστικά έγγραφα έχουν περιγράψει με πολλές λεπτομέρειες το πώς η εν λόγω τράπεζα φαίνεται να έκανε τα στραβά μάτια στις δραστηριότητές του.

Η εκπρόσωπος της JPMorgan Patricia Wexler αρνήθηκε την Πέμπτη να συζητήσει τις εν λόγω αγωγές.

Σημείωσε ότι η JPMorgan έχει μετανιώσει για τη σχέση της με τον Epstein και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι παραβίασε κανέναν νόμο.

Η τράπεζα μηνύει ξεχωριστά τον Jes Staley, έναν πρώην επικεφαλής ιδιωτικής τραπεζικής που είχε φιλικές σχέσεις με τον Epstein, για να συμβάλει στην κάλυψη των απωλειών της από τις δύο αγωγές. Ο Staley είναι επίσης πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays Plc.

Οι δίκες της JPMorgan έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου. Ο Elon Musk, διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κλητευθεί.

Στην υπόθεση της Deutsche Bank επικεφαλής ήταν μια γυναίκα, γνωστή ως Jane Doe 1, η οποία δήλωσε ότι ο Epstein την κακοποίησε σεξουαλικά από το 2003 έως το 2018.

Μια διαφορετική Jane Doe 1, πρώην χορεύτρια μπαλέτου που δήλωσε ότι ο Epstein την εκμεταλλεύτηκε από το 2006 έως το 2013, ηγείται της υπόθεσης των κατηγόρων κατά της JPMorgan.

Το 2020, η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης επέβαλε πρόστιμο 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην Deutsche Bank για τη συνεργασία της με τον Epstein.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Deutsche Bank συμφώνησε να καταβάλει 26,25 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει αγωγή μετόχων στις ΗΠΑ σχετικά με τις σχέσεις της με ριψοκίνδυνους, πάμπλουτους πελάτες όπως ο Epstein.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News