Κόσμος Κυριακή 7/05/2023, 16:29
ΚΟΣΜΟΣ

Μια επιταγή 175 δολ. του Steve Jobs  αναμένεται να πιάσει τουλάχιστον 25.000 δολ. σε δημοπρασία

Μια επιταγή 175 δολ. του Steve Jobs  αναμένεται να πιάσει τουλάχιστον 25.000 δολ. σε δημοπρασία

Η RR Auction, ένας οργανισμός με έδρα τη Βοστώνη που βρίσκει και πουλά ιστορικά αυτόγραφα, χειρόγραφα και αντικείμενα, βγάζει σε δημοπρασία μια επιταγή αξίας 175 δολαρίων υπογεγραμμένη από τον Steve Jobs τον Ιούλιο του 1976. Ήταν πληρωτέα στην Crampton, Remke & Miller, μια κλειστή πλέον εταιρεία συμβούλων διαχείρισης που προσέφερε συμβουλές και σε άλλες αξιόλογες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Atari και η Xerox, σύμφωνα με την RR Auction.

Η επιταγή αναμένεται να πιάσει 25.000 δολάρια, πάνω από 142 φορές την αρχική της αξία, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας.

«Πρόκειται για μια ουσιαστικά άψογη επιταγή από μια κομβική στιγμή στην ιστορία της σύγχρονης τεχνολογίας», δήλωσε ο Bobby Livingston, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της RR Auction, αναφερόμενος στις πρώτες ημέρες της Apple.

Το 1974, ο Jobs εγκατέλειψε το ρόλο του ως σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών και επανασυνδέθηκε με τον Steve Wozniak, έναν παλιό φίλο του από το λύκειο. Ίδρυσαν την Apple δύο χρόνια αργότερα. Η παράδοση της εταιρείας υποστηρίζει ότι λειτουργούσαν από το γκαράζ της οικογένειας του Jobs, αν και ο Wozniak δήλωσε στο Bloomberg το 2014 ότι οι συνιδρυτές δούλευαν κυρίως από τα σπίτια τους.

Στην επιταγή αναγράφεται η πρώτη διεύθυνση της εταιρείας, μια υπηρεσία τηλεφωνητή και παράδοσης αλληλογραφίας με έδρα το Palo Alto, την οποία χρησιμοποιούσαν ο Jobs και ο Wozniak μέχρι η Apple να βρει έδρα στο Cupertino της Καλιφόρνια το 1977.

Όταν ο Jobs εκδιώχθηκε από την Apple το 1985, ίδρυσε μια αντίπαλη εταιρεία υπολογιστών με την ονομασία NeXT. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Apple το 1997 μαζί με τον ίδιο τον Jobs. Μια επαγγελματική κάρτα της δεκαετίας του 1990 από τη θητεία του Jobs στη NeXT διατίθεται επίσης σε δημοπρασία.

Άλλα αντικείμενα που προσφέρονται μέχρι τις 10 Μαΐου περιλαμβάνουν ένα προσχέδιο του χειρόγραφου «Η ουσία της θεωρίας της σχετικότητας» του Albert Einstein και ένα διαφημιστικό ένθετο δίσκου υπογεγραμμένο από τους Beatles.

Στο παρελθόν, η RR Auction έχει πουλήσει μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον Jobs, ένα iPhone πρώτης γενιάς και ένα αυθεντικό πρωτότυπο υπολογιστή Apple-1. Ο υπολογιστής, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, πωλήθηκε για 677.000 δολάρια τον Αύγουστο του 2022.

Ένα μήνα αργότερα, η εταιρεία είχε θέσει σε δημοπρασία ένα χρυσό κολιέ που ο Elon Musk χάρισε στην αγαπημένη του στο κολέγιο, Jennifer Gwynne, το 1994. Πουλήθηκε, μαζί με μια φωτογραφία της που φοράει το κόσμημα και στέκεται δίπλα στον Musk, για 51.008 δολάρια.

Ο ιστότοπος πιστοποιεί την αυθεντικότητα των αντικειμένων του μέσω διαφόρων ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Στα βήματα του Steve Jobs: Ο κανόνας που ακολούθησε ο CEO της Airbnb

Οικογενειακές κόντρες, business και χλιδή: Ο κροίσος που ζει σε ουρανοξύστη αξίας 1 δισ. δολαρίων

Η γέννηση μιας αυτοκρατορίας: Όταν ο Steve Jobs πούλησε το Volkswagen του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News