Business & Finance Σάββατο 6/05/2023, 14:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα βήματα του Steve Jobs: Ο κανόνας που ακολούθησε ο CEO της Airbnb

Στα βήματα του Steve Jobs: Ο κανόνας που ακολούθησε ο CEO της Airbnb

Προσπαθώντας να αλλάξει τη λειτουργία της Airbnb κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο διευθύνων σύμβουλος Brian Chesky, βασίστηκε σε έναν κανόνα που ακολουθούσε ο Steve Jobs.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος στο podcast «This Week in Startups» αυτή την εβδομάδα, εξηγώντας πως η δραστηριοποίηση της Airbnb μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες μετά την επέλαση της πανδημίας συρρικνώθηκε κατά περίπου 80%. Τότε, αποφάσισε να αξιοποιήσει αυτό τον χρόνο, ώστε να προσαρμόσει ανάλογα την επιχείρηση, υιοθετώντας τον κανόνα του Jobs σχετικά με το πώς πρέπει ένας επικεφαλής να διαχειρίζεται τον χρόνο του: μια εταιρεία δεν πρέπει ποτέ να αναλαμβάνει περισσότερα πράγματα από όσα μπορεί να μπορεί να παρακολουθεί στενά ο CEO. 

«Ήταν σαν να κοιτούσαμε την άβυσσο», ανακαλεί ο Chesky. «Ίσως να θυμάστε ότι ο κόσμος αναρωτιόταν “Είναι το τέλος της Airbnb; Θα υπάρχει Airbnb;»

Ο ίδιος σημείωσε ότι απασχολεί εργαζομένους, οι οποίοι παλαιότερα συνεργάζονταν στενά με τον Jobs και πλέον παίζουν καθοριστικό ρόλο στην Airbnb. Αυτοί τού έδειξαν πώς ο Jobs διοικούσε την Apple και ιδίως πώς την αναβίωσε όταν έφτασε κοντά στην πτώχευση το 1997. Σύμφωνα με ένα στέλεχος που απασχολήθηκε και στις δύο εταιρείες, τον Jony Ive, ήταν σημαντικό για τον Jobs να ασχολείται προσωπικά με την ανάπτυξη των προϊόντων.

Στα βήματα του Steve Jobs: Ο κανόνας που ακολούθησε ο CEO της Airbnb-1
φωτ. AP 

 

Ο Chesky ακολούθησε αυτή τη συμβουλή και αποφάσισε ότι η Airbnb θα ασχολείται μόνο με όσα πράγματα μπορούσε να επιβλέπει ο ίδιος προσωπικά. «Θα κάνω πολύ λίγα πράγματα, αλλά θα ασχοληθώ με κάθε λεπτομέρεια και η Airbnb δεν θα κάνει τίποτα περισσότερο από ό,τι μπορώ να επιβλέψω προσωπικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή, παραδέχθηκε ο Chesky, αυτό επιβράδυνε το ρυθμό προόδου της εταιρείας, ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι αμφέβαλλαν για το αποτέλεσμα της ανάμιξής του σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Στη συνέχεια όμως, αισθάνθηκε πως έχει δημιουργήσει ένα σταθερότερο εταιρικό σύστημα, όπου κάθε απόφαση επανεξετάζεται από κάποιον που έχει γνώση επί του θέματος.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η εταιρεία είναι πλέον αποδοτικότερη, ενώ δήλωσε ότι αφιερώνει σχεδόν όλο του τον χρόνο στα προϊόντα, το μάρκετινγκ και τις προσλήψεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Η επόμενη απειλή για το Airbnb: Τάσεις φυγής από τους μεγάλους hosts

Όλα για τη θέα: Το «αόρατο» σπίτι που νοικιάζεται στο Airbnb

Instagram: Δείτε τα 10 πιο πολυφωτογραφημένα Airbnb για το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News