Κόσμος Κυριακή 7/05/2023, 08:53
ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκόζιν: Οι δυνάμεις της Wagner θα συνεχίσουν να μάχονται για τη Ρωσία

Πριγκόζιν: Οι δυνάμεις της Wagner θα συνεχίσουν να μάχονται για τη Ρωσία

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να μάχονται για τη Ρωσία ακόμα μετά την αποχώρησή τους από την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι μαχητές της Wagner θα διατηρηθούν για τις επόμενες επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων», φέρεται να δήλωσε σήμερα σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Την Παρασκευή, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε οργισμένος με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ότι θα αποσύρει στις 10 Μαΐου τις δυνάμεις της Wagner από το Μπαχμούτ, λόγω της ανεπαρκούς προμήθειας πολεμοφοδίων από τη Μόσχα.

Αντιαεροπορικός συναγερμός, κατάρριψη drone στο Κίεβο

Την ίδια ώρα, στο πεδίο της μάχης, συναγερμός για επικείμενες αεροπορικές επιδρομές ήταν σε ισχύ για πολλές ώρες από χθες το βράδυ έως νωρίς σήμερα καλύπτοντας σχεδόν τα δύο τρία της Ουκρανίας, με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν drones, συμπεριλαμβανομένου ενός στον εναέριο χώρο του Κιέβου.

«Κατά τον τελευταίο αντιαεροπορικό συναγερμό, εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο του Κιέβου εχθρικό αναγνωριστικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος)», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Το drone καταστράφηκε…Με βάση τα αρχικά στοιχεία, δεν υπάρχουν θύματα ή καταστροφές».

Οι συναγερμοί αεροπορικών επιδρομών εκτείνονταν από την πρωτεύουσα Κίεβο και περιοχές στα δυτικά έως προς όλες τις περιοχές στα ανατολικά της χώρας καθώς και προς τα νότια, στη Χερσώνα και την προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία. Διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην Κριμαία δήλωσε ότι η Ουκρανία έστειλε πάνω από 10 drones πάνω από την Κριμαία.

Αξιωματούχοι σε πολλές ουκρανικές περιοχές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αναπτύχθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά μέχρι σήμερα το πρωί δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανά θύματα ή ζημιές.

Εκρήξεις στην Κριμαία

Σην Κριμαία, εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα περιοχές της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών και ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Το πρακτορείο Reuters αναμεταδίδει πληροφορίες του ρωσικού καναλιού Baza στο Telegram, σύμφωνα με τις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με τουλάχιστον 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και τουλάχιστον τρία εξ αυτών καταρρίφθηκαν πάνω από τη Σεβαστούπολη.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εκρήξεις σημειώθηκαν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και στο Σάκι, όπου υπάρχει ρωσική αεροπορική βάση.

Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι δεν υπήρξαν καταστροφές σε υποδομές της περιοχής.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις αναφορές.

Το Κίεβο έχει εκφράσει επανειλημμένως την πρόθεση να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Η ουκρανική κυβέρνηση αρνείται ωστόσο οποιαδήποτε ανάμιξη σε επιθέσεις στην Κριμαία.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο άνδρας που έχει τον δικό του στρατό: O Εβγκένι Πριγκόζιν και η Wagner

Wagner: Οργή Πριγκόζιν κατά Μόσχας – Απειλεί να φύγει από το Μπαχμούτ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News