Κόσμος Παρασκευή 11/11/2022, 07:12
ΚΟΣΜΟΣ

Ο άνδρας που έχει τον δικό του στρατό: O Εβγκένι Πριγκόζιν και η Wagner

Ο άνδρας που έχει τον δικό του στρατό: O Εβγκένι Πριγκόζιν και η Wagner

Ο Εβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner Group και επί πολλά χρόνια εταίρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, γίνεται όλο και πιο σημαντική φυσιογνωμία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενδεχομένως για το μέλλον της Ρωσίας. Λόγω του ιδιωτικού του στρατού, της πλατφόρμας του στα media και της συνεχώς μεγαλύτερης εξάρτησης του Πούτιν από τους μαχητές του για τη βελτίωση της κατά τα άλλα κακής στρατιωτικής απόδοσης της Ρωσίας, αξίζει να εξετάσει κανείς περισσότερο τον Πριγκόζιν.

Ποιος είναι;

Ελάχιστα είναι γνωστά για τη ζωή του πριν τα εννιά χρόνια που πέρασε στη φυλακή με κατηγορίες για ληστεία και απάτη. Μετά την απελευθέρωσή του κατά τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, έστησε ένα εξαιρετικά κερδοφόρο χοτντογκάδικο στην Αγία Πετρούπολη, με βάση το οποίο δημιούργησε μία επιχείρηση εστίασης, με την οποία βοήθησε στην απελευθέρωση Ρώσων στρατιωτών και αργότερα στην εξυπηρέτηση των πλουσιότερων και ισχυρότερων ανθρώπων στη Ρωσία. Επίσης, τράβηξε την προσοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το 2014, οι επιχειρηματικές κινήσεις του Πριγκόζιν τον οδήγησαν σε μία διαφορετική πορεία. Εγκαινίασε μία οργάνωση μισθοφόρων υπό το όνομα Wagner Group, κατά τον αγαπημένο συνθέτη του Αδόλφου Χίτλερ –  η οποία θεωρείται ευρέως πως έχει σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση. Το χρονικό σημείο δεν είναι τυχαίο, αφού ήταν το έτος στο οποίο ο Πούτιν έδωσε εντολή σε Ρώσους στρατιώτες να καταλάβουν την Κριμαία, δηλαδή υπήρχε υψηλή ζήτηση για στρατιώτες.

Επίσης, ζητά τα εύσημα για την ανέγερση ενός «troll farm», που σχεδιάστηκε για την παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016. Ως απάντηση, το FBI τον προσέθεσε το 2018 στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους. Απτόητος, ο Πριγκόζιν καυχιόταν δημοσίως και χρησιμοποιώντας έντονες εκφράσεις δήλωνε ότι βοήθησε τη Ρωσία να παρέμβει στις ενδιάμεσες εκλογές αυτή την εβδομάδα.

Ο άνδρας που έχει τον δικό του στρατό: O Εβγκένι Πριγκόζιν και η Wagner-1
φωτ. AP

 

Τι είναι το Wagner Group;

Πρόκειται για μία μισθοφορική δύναμη χιλιάδων εκπαιδευμένων στρατιωτών, υπό την ιδιοκτησία του Πριγκόζιν, ο οποίος θεωρείται πως δρα εκ μέρους του ρωσικού κράτους σε κρίσιμες ζώνες, όπως η Συρία, η Λιβύη, η δυτική Αφρική και η Λατινική Αμερική. Το Wagner επιτρέπει στο ρωσικό κράτος να συμμετάσχει σε αναγνωρισμένος πολέμους σε μακρινά πεδία μάχης και έχει καταστήσει τον Πριγκόζιν και χρήσιμο στον Πούτιν, αλλά και ιδιαίτερα πλούσιο.

Επί χρόνια, ο Πριγκόζιν αρνείτο την εμπλοκή του στο Wagner. Πριν από μερικούς μήνες όμως, κυκλοφόρησε ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται να στρατολογεί φυλακισμένους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Η απόσταση που είχε κρατήσει από το Wagner δεν ήταν πια ούτε χρήσιμη ούτε αξιόπιστη, εξ ου και πλέον ο Πριγκόζιν έχει πλέον επιβεβαιώσει ότι είναι επικεφαλής του και φαίνεται ότι τον χρησιμοποιεί για να ενισχύσει την εικόνα του στη Ρωσία.

Γιατί έχει σημασία τώρα;

Είναι εμφανές ότι η στρατιωτική επίδοση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι τραγική. Έχοντας κακή εκπαίδευση και κακό εξοπλισμό, οι στρατιώτες δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο του Πούτιν να ρίξει την ουκρανική κυβέρνηση και να αφοπλίσει τον στρατό της. Το Wagner Group έχει καταστεί ιδιαίτερα χρήσιμο διότι οι μαχητές του είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και διατεθειμένοι να πολεμήσουν.

Η κλιμακούμενη σημασία του Πριγκόζιν για το πολεμικό εγχείρημα του Πούτιν, τον φέρνει στο φως. Μάλιστα, το Wagner έχει ανοίξει και δημόσια κεντρικά γραφεία στην Αγία Πετρούπολη. Μιλάει όλο και πιο ανοιχτά στα ρωσικά media επικρίνοντας τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, ιδίως τον Ρώσο υπουργό Αμύνης, Σεργκέι Σοϊγκού. Πρόκειται για μία θρασεία επίδειξη των πολιτικών του σχέσεων και της ισχύος που του παρέχουν, καθώς η κριτική εναντίον του στρατού είναι σοβαρό έγκλημα στη Ρωσία.

Ο άνδρας που έχει τον δικό του στρατό: O Εβγκένι Πριγκόζιν και η Wagner-2
φωτ. AP

 

Το ISW, ένα think tank με έδρα στην Ουάσιγκτον, έχει υποστηρίξει ότι ο Πριγκόζιν προσπαθεί να χτίσει μία «ανεξάρτητη βάση ισχύος» εντός της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα ισορροπία με τα δημόσια μηνύματά του, αφενός «χτυπώντας» την ρωσική ενότητα και την σπουδαία ιστορία της χώρας, αφετέρου υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία του από το ρωσικό κράτος. Μπορεί να δείχνει προσεκτικά την υποτέλειά του στον Πούτιν, αλλά ο Πριγκόζιν έχει υιοθετήσει και έναν ευρύτερο δημόσιο ρόλο του Ρώσου πατριώτη με έναν στρατό που ακολουθεί μόνο τις εντολές του.

Πού θα οδηγήσουν όλα αυτά;

Προς το παρόν, η φήμη του Πριγκόζιν, αλλά και το καθεστώς σχεδόν πλήρους ατιμωρησίας υπό την οποία λειτουργεί προκειμένου να χτίσει ένα δημόσιο προφίλ ως έναν ευγενή εθνικό λαϊκό ήρωα, παραμένει συνδεδεμένο με τη μοίρα του Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εάν η μάχη συνεχίσει να πηγαίνει άσχημα και εάν η μοίρα του Πούτιν τεθεί υπό αμφισβήτηση, ο Πριγκόζιν ενδέχεται να υποχρεωθεί να δοκιμάσει την ικανότητά του να επιβιώσει χωρίς προστασία στο υψηλότερο επίπεδο.

Μόνο τότε θα γίνει ξεκάθαρο εάν ο εγκληματικός οπορτουνιστής στην καρδιά του πολέμου του Πούτιν μπορεί να σταθεί μόνος του στα πόδια του.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από GZERO

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική συνεργασία δεν σημαίνει οικονομική εξάρτηση

Πώς η Ρωσία χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News