Κόσμος Κυριακή 7/05/2023, 13:42
ΚΟΣΜΟΣ

Στροφή Πριγκόζιν: Παραμένει στο Μπαχμούτ η Wagner μετά τις «υποσχέσεις»

Στροφή Πριγκόζιν: Παραμένει στο Μπαχμούτ η Wagner μετά τις «υποσχέσεις»

Το αρχικό του μήνυμα, την περασμένη Παρασκευή, ήταν βαθιά οργισμένο. «Δηλώνω εκ μέρους των μαχητών και της διοίκησης της Wagner ότι στις 10 Μαΐου 2023 είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε τις θέσεις στο Μπαχμούτ σε μονάδες του [ρωσικού] υπουργείου Αμυνας και να αποσύρουμε τους εναπομείναντες μαχητές της Wagner στα στρατόπεδα επιμελητείας, ώστε να μετρήσουμε τις πληγές μας. Αποσύρω τις μονάδες της Wagner από το Μπαχμούτ, καθώς, δεδομένης της έλλειψης πυρομαχικών, θα ήταν ειδάλλως καταδικασμένοι να πεθάνουν άσκοπα», ήταν το δραματικό του βίντεο που ανήρτησε στο Telegram. 

Ο Πριγκόζιν είχε, επίσης, επισημάνει ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να μάχονται για τη Ρωσία ακόμα μετά την αποχώρησή τους από το Μπαχμούτ. «Οι μαχητές της Wagner θα διατηρηθούν για τις επόμενες επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων», φέρεται να δήλωσε σήμερα σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν σενάρια που ήθελαν τις μισθοφορικές δυνάμεις του Πριγκόζιν να αντικαθίστανται από του Τσετσένους μαχητές του Ραμζάν Καντίροφ, που προσφάτως βραβεύτηκε για τη συνεισφορά του στην πυρηνική φυσική.

Σήμερα, όμως, Κυριακή, ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ότι του υποσχέθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσα πυρομαχικά και όπλα χρειάζεται για να συνεχίσει την πολύμηνη επίθεση στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Πριγκόζιν φαίνεται ότι θα παραμείνει στο Μπαχμούτ για να πολεμήσει εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων, σε μια μάχη που για τους Ουκρανούς είναι πόλεμος φθοράς εναντίον των Ρώσων, και για τους Ρώσους, έπειτα από τόσους και τόσους μήνες εν πολλοίς αποτυχημένων επιθέσεων, αποτελεί στρατηγικής και συμβολικής σημασίας κατάκτηση – που, όμως, δεν έρχεται.

Ισως, βέβαια, αυτή η αναδίπλωση υποδεικνύει ότι οι τακτικές ρωσικές δυνάμεις, δίχως τη μισθοφορική υποστήριξη της Wagner, αδυνατούν να διατηρήσουν τα μέτωπα υπέρ τους.

Και ο Σεργκέι Σοϊγκού, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, όσο κι αν εχθρεύεται, όπως έχουν δείξει πλείστα όσα δημοσιεύματα, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, που καλοβλέπει το Κρεμλίνο και την αυλή του Πούτιν, υποχρεώνεται να του υποσχεθεί πυρομαχικά και όπλα για να εξοπλίσει τους μαχητές του, οι οποίοι, κατά έναν μεγάλο βαθμό, προέρχονται από τις ρωσικές φυλακές.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News