Κόσμος Παρασκευή 28/04/2023, 22:12
ΚΟΣΜΟΣ

Με υψηλές θερμοκρασίες μπαίνει ο Μάιος για τη Δυτική Ευρώπη

Με υψηλές θερμοκρασίες μπαίνει ο Μάιος για τη Δυτική Ευρώπη

Η Ισπανία και άλλες περιοχές της δυτικής Ευρώπης αναμένεται να αντιμετωπίσουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τον επόμενο μήνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ξηρασίας.

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις υποδεικνύουν θερμότερες συνθήκες σε όλη την περιοχή και η Σεβίλλη της Ισπανίας φαίνεται να εισέρχεται στο Μάιο με υψηλές θερμοκρασίες πολύ πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη, η Ισπανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών για τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 38,8 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο της Κόρδοβα στη νότια Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική της υπηρεσία.

Η Ευρώπη αντιμετώπισε ήδη τη χειρότερη ξηρασία εδώ και αιώνες πέρυσι και γνώρισε παρατεταμένες περιόδους χωρίς βροχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο οποίος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

«Πραγματικά παρατηρούνται πολύ ξηρά εδάφη σε όλη την Ιβηρική, με την περιοχή να υπόκειται σε προειδοποιήσεις για εκτεταμένη ξηρασία», δήλωσε ο Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στο AtmosphericG2. «Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων μπορεί να επιδεινώσουν τις εκεί συνθήκες ξηρασίας στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Κάποια ανακούφιση για τις προειδοποιήσεις για ξηρασία μπορεί να προέλθει από ένα πιο άστατο καιρικό μοτίβο που διαμορφώνεται στα μέσα του μηνός, δήλωσε ο μετεωρολόγος της Maxar Technologies, Matthew Dross. Ο Pedrini είναι λιγότερο αισιόδοξος και δεν βλέπει σημαντικές ενδείξεις που να βελτιώνουν τις συνθήκες ξηρασίας.

Η παρατεταμένη ζέστη θα μπορούσε να αποτελέσει δοκιμασία για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τη γεωργία, με περίπου το 60% της ισπανικής υπαίθρου να έχει ήδη κατακλυστεί από ξηρασία από τα μέσα Απριλίου. Η Νότια Ευρώπη εξαρτάται τα μέγιστα από τα φρούτα και τα λαχανικά και οι χαμηλότερες σοδειές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης είναι πιθανό να κατακλυστούν από ψυχρότερες καιρικές συνθήκες το Μάιο, σύμφωνα με τη Maxar. Και η δροσερή, υγρή αρχή της άνοιξης του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανοίξει το δρόμο για θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου σε συνδυασμό με χαμηλότερες πιθανότητες ανέμων στο δεύτερο εξάμηνο.

Η Ισπανία ετοιμάζεται για ένα θερμό Μάιο

Θερμοκρασίες άνω του φυσιολογικού αναμένονται στην Ισπανία τις επόμενες δύο εβδομάδες

Source: ECMWF, GFS

 

Η αιολική ισχύς θα είναι κάτω του μέσου όρου για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες, σε κανονικά επίπεδα στη Γερμανία, με ορισμένες περιόδους πιο έντονων ανέμων στη νότια Ευρώπη, δήλωσε ο Βασίλειος Παππάς, μετεωρολόγος στο MET Group. Η χαμηλότερη αιολική παραγωγή θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης από τα παραδοσιακά καύσιμα για θέρμανση.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή: Περισσότερα ακραία φαινόμενα λόγω υπερθέρμανσης

Πόλεμος για τις τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη – Πώς συγκρίνεται η Ελλάδα

Η κεντρική Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία της τελευταίας χιλιετίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News