Κόσμος Σάββατο 1/04/2023, 20:15
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία ίδρυσε τη δική της διαστημική υπηρεσία

Η Ισπανία ίδρυσε τη δική της διαστημική υπηρεσία

Η Ισπανία εγκαινίασε επίσημα τη δική της διαστημική υπηρεσία. Η έδρα του Ισπανικού Διαστημικού Οργανισμού (Agencia Espacial Española, AEE) θα βρίσκεται στη Σεβίλλη, στη νότια Ισπανία, κοντά στην εγκατάσταση εκτόξευσης Arenosillo στην Ουέλβα, η οποία κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60 στο πλαίσιο της συνεργασίας της ισπανικής κυβέρνησης με τη NASA.

Για την Ισπανία η διαστημική βιομηχανία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Η Υπουργός Επιστημών και Καινοτομίας της Ισπανίας Diana Morant ανακοίνωσε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός της AEE για φέτος θα είναι πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Η χώρα θα διαθέσει χρηματοδότηση ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις της διαστημικής βιομηχανίας.

Η είδηση αυτή έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες στοχεύουν να ενισχύσουν τα διαστημικά τους προγράμματα έχοντας μείνει πίσω στη διαστημική κούρσα. Την περασμένη εβδομάδα, μια επιτροπή που σύστησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δημοσίευσε μια έκθεση που προειδοποιούσε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την επόμενη μεγάλη τεχνολογική έκρηξη, εάν δεν διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαστημική της βιομηχανία. Σύμφωνα με την έκθεση, απαιτείται ένα σχέδιο για την αποστολή Ευρωπαίων αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης επιφάνεια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο Ισπανικός Διαστημικός Οργανισμός θα «εγγυάται τη στρατηγική δράση της Ισπανίας στον τομέα του διαστήματος όσον αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη και τη χρήση του διαστήματος σε τομείς όπως η ασφάλεια, η παρατήρηση της Γης, ο γεωεντοπισμός και οι τηλεπικοινωνίες. Το διάστημα αποτελεί έναν τομέα προτεραιότητας και στρατηγικής σημασίας, απαραίτητο για τη βοήθεια και την προστασία της κοινωνίας μας σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η κυβερνοασφάλεια, η πλοήγηση, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή η παρακολούθηση φαινομένων όπως η ξηρασία ή οι πυρκαγιές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Επιστήμης και Καινοτομίας της χώρας.

Η διαστημική ιστορία της Ισπανίας μέχρι σήμερα

Η Ισπανία είναι ένα από τα ιδρυτικά κράτη-μέλη του ESA, δηλαδή είναι μέλος του από το 1975. Όμως η συμμετοχή της χώρας στην παγκόσμια διαστημική σκηνή χρονολογείται ακόμη πιο παλιά. Το 1966, η NASA ανέθεσε στην ισπανική κυβέρνηση την εκτόξευση μετεωρολογικών πυραύλων για τη μελέτη των διακυμάνσεων του ανέμου και της θερμοκρασίας στα πρώτα 100 χλμ. ύψους της ατμόσφαιρας. Έτσι, ιδρύθηκε το El Arenosillo στην επαρχία της Χουέλβα, μια εγκατάσταση που ορισμένοι την αποκαλούν το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το Deep Space Network (DSN) της NASA, το οποίο επέτρεψε την επικοινωνία με το Apollo 11 κατά την προσεδάφιση στη Σελήνη το 1969, αποτελείται από επίγειες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ισπανία.

Πιο πρόσφατα, δύο Ισπανοί, ο Pablo Álvarez Fernández και η Sara García Alonso, επιλέχθηκαν μεταξύ των 17 υποψηφίων αστροναυτών του ESA για το 2022. Μια ισπανική εταιρεία πυραύλων, η PLD Space, ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο επαναχρησιμοποιήσιμο υποτροχιακό πύραυλο της Ευρώπης, τον Miura 1, στις αρχές του επόμενου μήνα από το El Arenosillo.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News