Κόσμος Τετάρτη 22/02/2023, 21:00
ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοί οι γαλαξίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν: Απροσδόκητη ανακάλυψη από το τηλεσκόπιο James Webb

«Κοιτάξαμε στο πολύ πρώιμο σύμπαν για πρώτη φορά και δεν είχαμε ιδέα τι θα βρίσκαμε» δήλωσε ο Τζόελ Λέτζα, επίκουρος καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο Penn State.

Αυτοί οι γαλαξίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν: Απροσδόκητη ανακάλυψη από το τηλεσκόπιο James Webb

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA είναι πιθανό να εντόπισε ένα σύνολο τεράστιων γαλαξιών που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.  

Το τηλεσκόπιο κατέγραψε έξι ουράνια σώματα, που οι επιστήμονες υποθέτουν πως είναι τεράστιοι γαλαξίες, οι οποίοι είχαν σχηματιστεί 500 με 700 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν το Σύμπαν είχε μόλις το 3% της σημερινής του ηλικίας. Αρκετοί από αυτούς τους γαλαξίες έχουν μάζα δέκα δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου, ενώ ένας εξ αυτών, διαθέτει μάζα που ισοδυναμεί με 100 δισεκατομμύρια Ήλιους. 

«Κόντρα» στο 99% των υφιστάμενων θεωριών

Το εύρημα απειλεί να ανατρέψει τις υπάρχουσες θεωρίες για τη γέννηση γαλαξιών στο πρώιμο Σύμπαν, με τους ερευνητές να σχολιάζουν ότι αυτό που βλέπουν «τραντάζει» το 99% των υφιστάμενων μοντέλων για το Σύμπαν. Όπως λένε, δεν περίμεναν να βρουν τόσο μεγάλους γαλαξίες τόσο γρήγορα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. 

«Αυτά τα αντικείμενα είναι πολύ πιο ογκώδη από ό,τι θα περίμενε κανείς», εξήγησε ο Τζόελ Λέτζα, επίκουρος καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο Penn State, που ανέλαβε να δημιουργήσει τα μοντέλα για την έρευνα, αναλύοντας το φως από τους συγκεκριμένους γαλαξίες.

«Περιμέναμε να δούμε μόνο μικροσκοπικούς, νεαρούς γαλαξίες σε αυτό το χρονικό σημείο, αλλά ανακαλύψαμε γαλαξίες τόσο ώριμους όσο ο δικός μας σε μια περιοχή που μέχρι πρότινος θεωρούνταν η αυγή του σύμπαντος», πρόσθεσε. «Κοιτάξαμε στο πολύ πρώιμο σύμπαν για πρώτη φορά και δεν είχαμε ιδέα τι θα βρίσκαμε», δήλωσε ο Λέτζα. «Τελικά βρήκαμε κάτι τόσο απροσδόκητο που στην πραγματικότητα δημιουργεί προβλήματα για την επιστήμη. Θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την αντίληψη μας για τον σχηματισμό πρώιμων γαλαξιών».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι εξαιτίας της απόστασης και της ηλικίας των ουράνιων αυτών σωμάτων, δεν μπορούν να είναι απολύτως σίγουροι σχετικά με τη φύση τους. Κάποια από αυτά, ίσως αποδειχθούν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, λένε ερευνητές – αλλά με έξι διαφορετικά ευρήματα, αρκετοί από αυτούς είναι πιθανό να είναι πραγματικά γαλαξίες, όπως υποπτεύονται.

«Αν έστω και ένας από αυτούς τους γαλαξίες είναι πραγματικός, θα ωθήσει στα όρια της κατανόησης μας στο πεδίο της κοσμολογίας», δήλωσε η Έρικα Νέλσον, μία εκ των συγγραφέων της νέας έρευνας και επίκουρη καθηγήτρια αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ.

Η νέα μελέτη με τίτλο «Ένας πληθυσμός ερυθρών, υποψήφιων μαζικών Γαλαξιών, περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη», δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Nature.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News