Κόσμος Σάββατο 18/02/2023, 15:08
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πιθανά στις 24 Φεβρουαρίου η εκτόξευση σκάφους παροχής βοήθειας στον ISS

Ρωσία: Πιθανά στις 24 Φεβρουαρίου η εκτόξευση σκάφους παροχής βοήθειας στον ISS

Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας πρότεινε το Σάββατο την εκτόξευση ενός σκάφους στις 24 Φεβρουαρίου για να φέρει πίσω δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων.

Οι έρευνες για την απώλεια πίεσης στο διαστημικό φορτηγό πλοίο Progress MS-21 καθυστέρησαν την εκτόξευση του σκάφους Soyuz MS-23 που θα έφερνε πίσω τους Σεργκέι Προκόπιεφ, Ντμίτρι Πέτελιν και Φρανκ Ρούμπιο, οι οποίοι προηγουμένως επρόκειτο να επιστρέψουν στη Γη στις 20 Φεβρουαρίου.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η Roscosmos δήλωσε ότι ελήφθη απόφαση να τεθεί το φορτηγό σκάφος Progress MS-21 σε τροχιά την Κυριακή, ανοίγοντας το δρόμο για την εκτόξευση του Soyuz που θα ακολουθούσε.

Η Roscosmos πρότεινε την 24η Φεβρουαρίου ως νέα ημερομηνία εκτόξευσης του Soyuz από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν 

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία ανέφερε ότι η κατεστραμμένη μονάδα Progress είχε απομονωθεί από τον υπόλοιπο σταθμό και ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία απειλή για την ασφάλεια του επταμελούς πληρώματος -τριών Αμερικανών, τριών Ρώσων και ενός Ιάπωνα.

Παρά τις τεταμένες σχέσεις λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά στον ISS.

Τα σκάφη Soyuz χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του πληρώματος από και προς τον ISS, ενώ τα σκάφη Progress παραδίδουν εξοπλισμό και προμήθειες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News