Κόσμος Τετάρτη 19/04/2023, 11:23
ΗΠΑ

«Τα ψέματα έχουν συνέπειες»: 787 εκατ. από το Fox News για τις αμερικανικές εκλογές

«Τα ψέματα έχουν συνέπειες»: 787 εκατ. από το Fox News για τις αμερικανικές εκλογές

Συνολικά 787,5 εκατ. δολάρια συμφώνησε να καταβάλει στο πλαίσιο εξωδικαστικού διακανονισμού το αμερικανικό δίκτυο Fox News στην Dominion, την εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διεξαγωγή των εκλογών στις ΗΠΑ. Η Dominion ζητούσε αρχικά 1,6 δισ. δολάρια, επικαλούμενη πλήγμα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από το Fox News, το οποίο διέδιδε ότι οι εκλογές του 2020 νοθεύτηκαν σε βάρος του Donald Trump.

Το Fox από την πλευρά του δήλωσε ότι επρόκειτο για μια από τις πιο πολυαναμενόμενες δίκη δυσφήμισης στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία και αντανακλά τη δέσμευσή του στις υψηλότερες δημοσιογραφικές προδιαγραφές. Επίσης δήλωσε πως ορισμένοι από τους ισχυρισμούς της Dominion ήταν εσφαλμένοι, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η Dominion διά στόματος του δικηγόρου Justin Nelson σχολίασε: «Τα ψέματα έχουν συνέπειες. Πριν από τουλάχιστον δύο χρόνια, ένας χείμαρρος ψεμάτων παρέσυρε την Dominion και τους αρμόδιους της ψηφοφορίας κατά μήκος των ΗΠΑ σε ένα παράλληλο σύμπαν θεωριών συνωμοσίας, προκαλώντας σημαντική βλάβη στην Dominion και τη χώρα». «Η δημοκρατία θα αντέξει», συμπλήρωσε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Το περιεχόμενο της αγωγής

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει χθες το απόγευμα ώρα ΗΠΑ, αλλά εν τέλει καθυστέρησε αρκετές ώρες χωρίς να δοθεί εξήγηση. Φάνηκε εκ των υστέρων πως οι διαδικασίες καθυστέρησαν, διότι τα δύο μέρη διαπραγματεύονταν. Υπενθυμίζεται πως το ποσό του 1,6 δισ. δολαρίων ήταν υπερβολικά «φουσκωμένο» κατά το Fox News.

Η Dominion υποστήριζε πως το αμερικανικό δίκτυο είχε διασύρει την εταιρεία, παραπληροφορώντας το κοινό ότι ο τέως πρόεδρος Trump είχε στερηθεί τη νίκη στις εκλογές του 2020 λόγω νοθείας.

Σύμφωνα με την αγωγή, επρόκειτο για προσπάθεια του Fox News να «κερδίσει» περισσότερους τηλεθεατές, οι οποίοι και είχαν εξοργιστεί με την απόφαση του δικτύου να ανακοινώσει – ορθώς – ότι ο Joe Biden είχε επικρατήσει στην Αριζόνα, μια πολιτεία – κλειδί για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Αξίζει να σημειωθεί πως δύο εκ των εργαζομένων του Fox, που ήταν υπεύθυνοι για την απόφαση στην Αριζόνα, απολύθηκαν μετά από δύο μήνες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Οι αποκαλύψεις και τα αναπάντητα ερωτήματα στο κατηγορητήριο

Τραμπ: Δήλωσε «αθώος» – Καταγγέλλει «επέμβαση» στις προεδρικές εκλογές του 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News