Κόσμος Τρίτη 4/04/2023, 22:04
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ενώπιον της Δικαιοσύνης – Το κατηγορητήριο και η αποχώρηση

«Αθώος» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος

Ο Τραμπ ενώπιον της Δικαιοσύνης – Το κατηγορητήριο και η αποχώρηση

[upd 22:55] Με καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών, ο Τραμπ μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, την ώρα που υποστηρικτές του διαδηλώνουν έξω από το δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν.

Φορώντας σκούρο μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο 76χρονος Τραμπ εμφανίστηκε ανέκφραστος κατά την άφιξή του και χαιρέτισε τους υποστηρικτές του υψώνοντας τη γροθιά του.

Μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά τους δικηγόρους του, χωρίς να πει τίποτα καθώς διέσχιζε τον διάδρομο, και -όπως αναμενόταν- δήλωσε «αθώος» και στις 34 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων.

Νωρίτερα, προτού εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο Τραμπ παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ. Του πήραν αποτυπώματα, αλλά δεν τον φωτογράφισαν, ούτε του πέρασαν χειροπέδες, σύμφωνα με ανάρτηση ρεπόρτερ της εφημερίδας New York Times στο Twitter.

Μέσα από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο δικαστήριο, ο ίδιος ο Τραμπ έκανε την εξής ανάρτηση: «Κατευθύνομαι στο Κάτω Μανχάταν, στο Δικαστήριο. Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό – Ουάου, θα με συλλάβουν. Δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό στην Αμερική».

Στο κατηγορητήριο κατά του Τραμπ, στο οποίο περιλαμβάνονται 34 κατηγορίες περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων σε σχέση με την καταβολή χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016 με αποτέλεσμα την υπονόμευση της ακεραιότητας των εκλογών του 2016.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ συμμετείχε σε ένα παράνομο σχέδιο για την απόκρυψη αρνητικών πληροφοριών που θα μπορούσαν να βλάψουν την εκστρατεία του, μεταξύ των οποίων και μια παράνομη πληρωμή 130.000 δολαρίων που διατάχθηκε από τον κατηγορούμενο. Ο λόγος που διέπραξε το έγκλημα της παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων ήταν εν μέρει για να προωθήσει την υποψηφιότητά του, υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο. 

«Από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, ο κατηγορούμενος ενορχήστρωσε με άλλους ένα σχέδιο για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, εντοπίζοντας αρνητικές πληροφορίες για τον ίδιο και πληρώνοντας, ώστε να παρασιωπηθεί η δημοσίευσή τους και να ωφεληθούν ο ίδιος», σημειώνεται.

Οι κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες προέρχονται από την έρευνα του εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, για κρυφές πληρωμές χρημάτων, που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016, σε γυναίκες (σ.σ Στόρμι Ντάνιελς) που ισχυρίστηκαν ότι είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις με τον Τραμπ, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Ο Τραμπ δήλωσε αθώος για κάθε κατηγορία, και οι δικηγόροι του είπαν ότι θα αγωνιστούν για να αποσυρθούν οι κατηγορίες.

Ο ίδιος αποχώρησε από το δικαστήριο του Μανχάταν, ύστερα από σχεδόν μία ώρα, αφού αφέθηκε ελεύθερος χωρίς εγγύηση μέχρι τον ορισμό της δίκης. Ο δικαστής δεν του απαγόρευσε τις δημόσιες τοποθετήσεις, προειδοποιώντας τον ότι θα εξετάσει το μέτρο σε περίπτωση που συνεχίσει την εμπρηστική ρητορική του σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας αναμένεται τις επόμενες ώρες στη Φλόριντα, όπου συνεργάτες του είχαν διαρρεύσει πως σκοπεύει να μιλήσει για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.

Διαβάστε περισσότερα στο kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News