Κόσμος Δευτέρα 24/04/2023, 22:48
ΚΟΣΜΟΣ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες το 2022

Σε επίπεδα ρεκόρ οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες το 2022

Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, υποκινούμενες από μια αλλαγή πλεύσης της πολιτικής στην Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσεις τους εξοπλισμούς τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% σε πραγματικούς όρους για να φτάσουν στο επίπεδο ρεκόρ των 2,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, (SIPRI). Περίπου το ήμισυ της ετήσιας αύξησης οφειλόταν στον αυξανόμενο στρατιωτικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας.

Οι αμυντικοί προϋπολογισμοί αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι εντάσεις στην Ανατολική Ασία προκαλούν μεγαλύτερες δαπάνες σε αυτό το μέρος του πλανήτη.

Αύξηση δαπανών

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες σημαντικά το 2022

Source: SIPRI

«Η συνεχής αύξηση των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών τα τελευταία χρόνια είναι ένα σημάδι ότι ζούμε σε έναν ολοένα και πιο ανασφαλή κόσμο», ανέφερε σε δήλωση η ανώτερη ερευνήτρια του SIPRI, Nan Tian. «Τα κράτη ενισχύουν τη στρατιωτική ισχύ τους ως απάντηση σε ένα επιδεινούμενο περιβάλλον ασφαλείας, το οποίο δεν προβλέπεται να βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον».

Σε μια άλλη ένδειξη ότι ο κόσμος διολισθαίνει σε μια κατάσταση που είδαμε τελευταία φορά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι στρατιωτικές δαπάνες στις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα επίπεδα του 1989.

Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες δαπάνες στον κόσμο με απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες, καθώς ο αμυντικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος από εκείνον όλων των άλλων χωρών που βρίσκονται στο τοπ τεν της λίστας με τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων μαζί, σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI. Το 2014, η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 έβαλε τέλος σε μια σύντομη περίοδο συρρίκνωσης των αμυντικών προϋπολογισμών, με τις παγκόσμιες δαπάνες να αυξάνονται έκτοτε για οκτώ συνεχόμενα χρόνια.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν μεταξύ των χωρών που αύξησαν περισσότερο αυτές τις δαπάνες. Η αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τη Φινλανδία συνέβαλε σε αύξηση 36% των αμυντικών δαπανών της αφού μάλιστα που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ αυτό το μήνα ως το 31ο μέλος του. Θέμα χρόνου είναι και η ένταξη της Σουηδίας. 

Οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των υφιστάμενων μελών του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν κατά 0,9% από το 2021, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν σε χώρες όπως η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα. Στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις δαπάνες της κατά περίπου 16% για να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα σε αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως. Το Κατάρ, το οποίο έχει επεκτείνει τις ένοπλες δυνάμεις του και αναβαθμίζει τα οπλικά του συστήματα, αύξησε τις δαπάνες κατά 27%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Τα επιχειρηματικά σχέδια της Airbus – Τι λέει για την άμυνα στην Ευρώπη

Ρωσία: Συρρίκνωση των εσόδων κατά 51 δισ.δολάρια στο πρώτο τρίμηνο

Explainer: Η Κίνα «πολιορκεί» την Ταϊβάν και τα μισά μικροτσίπ του πλανήτη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News