Business & Finance Τρίτη 11/04/2023, 21:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Συρρίκνωση των εσόδων κατά 51 δισ.δολάρια στο πρώτο τρίμηνο

Ρωσία: Συρρίκνωση των εσόδων κατά 51 δισ.δολάρια στο πρώτο τρίμηνο

Συρρίκνωση παρουσίασε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας το προηγούμενο τρίμηνο κατά 51 δισ.δολάρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς οι κυρώσεις έχουν στερήσει την κυβέρνηση από μία σημαντική πηγή σκληρού νομίσματος από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – η διαφορά ανάμεσα στις εξαγωγές και στις εισαγωγές – μειώθηκε στα 18,6 δισ.δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Πρόκειται για το μικρότερο πλεόνασμα για πρώτο τρίμηνο από το 2016. 

Η αύξηση των εισαγωγών συνδέεται με την απότομη πτώση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας από τις κυρώσεις, ενώ και οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί. Η επιδείνωση αυτή του ισοζυγίου θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο ρούβλι και να καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη για την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν νέες αγορές για τα ρωσικά εμπορεύματα.  

Russian Current-Account Surplus Comes Under Pressure | Ruble depreciates as windfall from energy exports shrinks
 
 

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι το πλεόνασμα θα υποχωρήσει στα 66 δισ.δολάρια την τρέχουσα οικονομική κρίση από το ρεκόρ των 227,4 δισ.δολαρίων του 2022. 

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει και στη διόγκωση του ελλείμματος προϋπολογισμού της κυβέρνησης καθώς οι αρχές αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Μία αλλαγή στα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια θα μπορούσε να επέλθει από το τέλος του δεύτερου τριμήνου, οπότε ο προϋπολογισμός θα αντλήσει περισσότερα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τις υψηλότερες τιμές αργού, όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News