Κόσμος Σάββατο 10/09/2022, 07:06
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις για οποιαδήποτε αμυντική συναλλαγή της Τουρκίας με τη Ρωσία

ΗΠΑ: Κυρώσεις για οποιαδήποτε αμυντική συναλλαγή της Τουρκίας με τη Ρωσία

Οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή της Τουρκίας με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον και νέες κυρώσεις διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη αποπεμφθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση για την αγορά νέων αλλά και την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου των μαχητικών F-16 που κατέχει.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό. Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA, ξεχωριστές και επιπλέον από αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Επιστολή βουλευτών για την απόκτηση S-400 από την Τουρκία

Ερντογάν: Απειλεί με εισβολή στα ελληνικά νησιά

ΗΠΑ: Κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους S-300 στην Κρήτη

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News