Κόσμος Σάββατο 11/02/2023, 18:47
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγος ευρωβουλευτής κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά

Βέλγος ευρωβουλευτής κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά

Κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση απήγγειλε Βέλγος ανακριτής στον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα. Το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκε υπό κράτηση, δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου όταν επικοινώνησε με το Bloomberg News. Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ταραμπέλα δεν απάντησε σε τηλεφωνική κλήση εκτός των κανονικών ωρών λειτουργίας του γραφείου. 

Ο Ταραμπέλα, ο οποίος αποκλείστηκε από το Βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα πριν από τρεις εβδομάδες, συνελήφθη την Παρασκευή, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την άρση της ασυλίας του, καθώς και ενός άλλου μέλους, του Ιταλού Αντρέα Κοζολίνο. 

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον Κοζολίνο στη Νάπολη την ίδια ημέρα, εκτελώντας βελγική εντολή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε τοπική κλινική όπου είχε ζητήσει θεραπεία χωρίς όμως να διευκρινίσει την πάθηση. 

Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa μετέδωσε το Σάββατο ότι ο Κοτσολίνο είχε ανακριθεί στη Νάπολη, όπου εξακολουθεί να κρατείται, και ότι δήλωσε ότι εμπιστεύεται τα βήματα της δικαιοσύνης. Ο δικηγόρος του Κοζολίνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. 

Οι δύο άνδρες έχουν συνδεθεί με ένα υψηλού προφίλ σκάνδαλο δωροδοκίας. Οι βελγικές αρχές διερευνούν από το 2021 πιθανή ξένη ανάμειξη στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ. 

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης έρευνες σε χρηματοκιβώτιο τράπεζας και σε διάφορα γραφεία στο πλαίσιο της έρευνάς τους για το αν καταβλήθηκαν δωροδοκίες μεγάλου χρηματικού ποσού για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορούσαν το Κατάρ και το Μαρόκο.  

Ο Κοζολίνο κατηγορείται ότι φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες για παράνομη δραστηριότητα άσκησης πίεσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News