Κόσμος Κυριακή 15/01/2023, 20:28
ΚΟΣΜΟΣ

Qatargate: Μετά την Αρενά, και ο Ταραμπέλα παραδέχεται ότι δεν δήλωσε πληρωμένο ταξίδι στο Κατάρ

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής είχε κάνει τον Φεβρουάριο του 2020 ένα ταξίδι στο Κατάρ με τα έξοδα πληρωμένα, το οποίο δεν δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Qatargate: Μετά την Αρενά, και ο Ταραμπέλα παραδέχεται ότι δεν δήλωσε πληρωμένο ταξίδι στο Κατάρ

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα δεν δήλωσε πληρωμένο ταξίδι του στο Κατάρ, παραδέχθηκε σήμερα ο δικηγόρος του, ενώ λίγες ημέρες πριν η συνάδελφός του, Μαρί Αρενά, είχε παραδεχθεί αντίστοιχη δική της παράλειψη.

Οι βελγικές δικαστικές Αρχές έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας του Μαρκ Ταραμπέλα, στην κατοικία του οποίου έχουν γίνει αστυνομικές έρευνες.

Ο ίδιος ο Βέλγος ευρωβουλευτής αρνείται κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο, αλλά παραδέχεται ότι έκανε τον Φεβρουάριο του 2020 ταξίδι στο Κατάρ με τα έξοδα πληρωμένα χωρίς να το δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως όφειλε.

«Προσκλήθηκε […] για ένα συνέδριο. Πλήρωσε η διοργάνωση», δήλωσε στο δίκτυο RTL ο δικηγόρος του, Μαξίμ Τέλερ.

«Θα διευθετήσει τα πράγματα […] Δεν υπάρχει τίποτε παράνομο στο να κάνει κανείς ένα ταξίδι πληρωμένο από μία οργάνωση», επέμεινε ο δικηγόρος, τονίζοντας ότι ο βουλευτής «πήγε να δει την κατασκευή των σταδίων και ζήτησε να συναντηθεί με εργάτες».

Ο Μαρκ Ταραμπέλα είχε επαινέσει τον Νοέμβριο από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη «θετική εξέλιξη των δικαιωμάτων στο Κατάρ – στο όνομα της realpolitik και σε ένα πλαίσιο ενθάρρυνσης», είπε ο δικηγόρος του.

Ο Μαξίμ Τέλερ προσπάθησε επίσης να εξηγήσει την «φιλία» του πελάτη του με τον Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι: «Δεν είναι ένας τυχαίος Ιταλός σε τρατορία (σ.σ. ο Παντσέρι). Εξελέγη τρεις φορές ευρωβουλευτής – πρόκειται για κάποιον πολύ αξιοσέβαστο. Είναι πιθανό εκείνος να συμβούλεψε (σ.σ. τον Μαρκ Ταραμπέλα) να πει αυτό το πράγμα (σ.σ. υπέρ του Κατάρ), χωρίς αυτός (σ.σ. ο Ταραμπέλα) να μπορεί να φανταστεί ότι ο Ιταλός θα εξαργύρωνε την φιλία τους.»

Την Τετάρτη, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά είχε επίσης παραδεχθεί ότι παρέλειψε να δηλώσει μια αποστολή στο Κατάρ τον Μάιο του 2022, που πληρώθηκε από τη Ντόχα, και επέρριψε την ευθύνη στην γραμματεία της κάνοντας λόγο για «ένα έγγραφο αρκετά πολύπλοκο να συμπληρωθεί».

Η Μαρί Αρενά παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πόστο που κατείχε προηγουμένως ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News