Κόσμος Τετάρτη 14/12/2022, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Qatargate: Παρατείνεται για έναν μήνα η προφυλάκιση του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φ. Τζόρτζι

Qatargate: Παρατείνεται για έναν μήνα η προφυλάκιση του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φ. Τζόρτζι

Προφυλακιστέοι μέχρι τη Δίκη τους θα παραμείνουν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών.

«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τρία άτομα εμφανίστηκαν σήμερα το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού Συμβουλίου (Chambre du Conseil)», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αναφέρει ειδικότερα ότι το προδικαστικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την προφυλάκιση των Φραντσέσκο Τζόρτζι και Λούκα Βιζεντίνι, ενώ ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα παραμένει επίσης υπό κράτηση αλλά «με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού». Διευκρινίζεται, επίσης ότι εάν οι τρεις υπό κράτηση κατηγορούμενοι ασκήσουν έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον του Τμήματος Κατηγορίας στο Εφετείο των Βρυξελλών εντός 15 ημερών, διευκρινίζει η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Όσον αφορά την Εύα Καϊλή, η ομοσπονδιακή εισαγγελία αναφέρει ότι «η κατηγορούμενη δεν ήταν παρούσα στη σημερινή συνεδρίαση, αφού ζήτησε αναβολή και θα εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού Συμβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου».

Καταλήγοντας, η εισαγγελία επισημαίνει ότι «προς όφελος της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Τα ΜΜΕ θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων τύπου».

 

Τα μυστικά που αποκαλύπτουν τα κατασχεθέντα χαρτονομίσματα

Νωρίτερα, η βελγική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και πληροφορίες από τα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι της κ. Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι και στο βαλιτσάκι του Αλέξανδρου Καϊλή. Το συνολικό ποσό φτάνει τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει η έγκυρη βελγική εφημερίδα L’ Echo, οι Αρχές κατέσχεσαν μεταξύ άλλων μετρητά ακυκλοφόρητα, που ήταν ακόμη κολλαριστά και δεμένα με λαστιχάκι, και εμφανώς προέρχονταν από άλλη χώρα δεδομένου ότι το Βέλγιο έχει πάψει να τυπώνει χαρτονομίσματα.

Έτσι εφόσον εντοπιστεί η προέλευση των μετρητών αυτών, θα είναι ύστερα εύκολο να αποκαλυφθεί η τράπεζα από την οποία είχε γίνει η ανάληψη των χαρτονομισμάτων, άρα και ο τραπεζικός λογαριασμός και η ταυτότητα του ατόμου που χρεώθηκε την ανάληψη.

Επιπλέον οι αρχές θα μπορέσουν να αναλύσουν τα ψηφιακά αποτυπώματα πάνω στα χαρτονομίσματα και να τα αντιπαραβάλουν με αυτά των υπόπτων.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News