START UPS

Αντίστροφη μέτρηση για εμπορικές πτήσεις μέσω drones στην Αθήνα

Αντίστροφη μέτρηση για εμπορικές πτήσεις μέσω drones στην Αθήνα

Πριν από μία δεκαετία οι εμπορικές μεταφορές μέσω drones αποτελούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Εδώ και πέντε χρόνια, όμως, τα μη επανδρωμένα οχήματα της εταιρείας τεχνολογίας Matternet, με ιδρυτή τον Έλληνα μηχανολόγο-μηχανικό Ανδρέα Ραπτόπουλο, μεταφέρουν δείγματα αίματος για λογαριασμό ενός από τους μεγαλύτερους νοσοκομειακούς ομίλους στην Ελβετία.

Από το 2019 τα drones της εταιρείας, που έχουν δυνατότητα μεταφοράς και παράδοσης αντικειμένων έως και δύο κιλών σε ακτίνα έως 20 χλμ., αποτελούν το πρώτο αεροπορικό όχημα μεταφορών της UPS στις ΗΠΑ. Θα ήταν δυνατόν στην Ελλάδα να υπάρξουν εμπορικές πτήσεις μέσω των μικρών αεροπλάνων της Matternet; Μιλώντας στο Moneyreview, ο κ. Ραπτόπουλος απαντάει καταφατικά, τονίζοντας ότι  φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην Αθήνα το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο drones.

Αντίστροφη μέτρηση για εμπορικές πτήσεις μέσω drones στην Αθήνα-1Η Matternet ίδρυσε, πρόσφατα, την ελληνική θυγατρική της σε συνέχεια της πρώτης επένδυσης του δεύτερου κύκλου χρηματοδότησης του Ταμείου Φαιστός, το οποίο έχει ως σκοπό την ενίσχυση εφαρμογών που βασίζονται σε τεχνολογία 5G. Η συγκεκριμένη στρατηγική συνεργασία επιτρέπει στη Matternet να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων, όπως το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» όπου θα φιλοξενηθούν οι εγκαταστάσεις της.

Πτήσεις με drones

«Πριν πάμε σε μια νέα πόλη αναζητούμε να συνεργαστούμε με ένα ισχυρό δίκτυο εταίρων, των οποίων η βοήθεια είναι πολύτιμη για να ξεπεράσουμε πιθανά εμπόδια. Αυτός είναι ο στόχος της συνεργασίας μας με το Φαιστός και τους άλλους Ελληνες επενδυτές μας, οι οποίοι αποτελούν τμήμα του ελληνικού οικοσυστήματος. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με ορισμένους εμπορικούς εταίρους για την ανάπτυξη δραστηριότητας μεταφορών μέσω drones. Ωστόσο, η μητρική στην Αμερική εξετάζει το κόστος ευκαιρίας, αξιολογώντας τις προοπτικές που διαθέτει η ελληνική αγορά, οι οποίες αρχικά φαίνονται καλές», εξηγεί ο κ. Ραπτόπουλος.

Και προσθέτει: «Στην Αθήνα θα θέλαμε να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο με 50 σημεία, υλοποιώντας ένα πλάνο πέντε ετών. Επίσης, πρώτα συζητούμε με τους υποψήφιους εμπορικούς εταίρους με στόχο τη διερεύνηση και εξασφάλιση της χρήσης των drones μας και στη συνέχεια με τις υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, θα μπορούσε η συνεργασία να είναι με μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας και με κάποιον όμιλο αποθήκευσης και διανομής (logistics)».

Το ερώτημα όμως, είναι εάν υπάρχει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για πτήσεις με drones στην Ελλάδα. Ο ιδρυτής της Matternet σημειώνει πως το ρυθμιστικό πλαίσιο φαίνεται ώριμο, αλλά η υλοποίηση θα κρίνει τα πάντα και εάν υφίσταται νομοθετικό κενό που πρέπει να καλυφθεί.

«Ακόμη και σε μια χώρα όπως η Γερμανία, που είναι πολύ αυστηρή, όταν ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε το δίκτυο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό, για την κάλυψη του οποίου απαιτήθηκαν αρκετοί μήνες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν υπάρχει μια ξεκάθαρη και ισχυρή εμπορική ιδέα, μπορεί να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο μηχανισμός. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση εκσυγχρονισμού» αναφέρει.

Διαβάστε επίσης: 

Ανδ. Ραπτόπουλος: Από τον Βύρωνα στη Σίλικον Βάλει με… drone

Οι ελληνικές startups της Silicon Valley

Πρώτη επένδυση για το Ταμείο Φαιστός: Στην εταιρεία μεταφορών μέσω drone Matternet

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News