Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 08:00
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανδ. Ραπτόπουλος: Από τον Βύρωνα στη Σίλικον Βάλει με… drone

Ανδ. Ραπτόπουλος: Από τον Βύρωνα στη Σίλικον Βάλει με… drone

Από μικρός ήθελε να γίνει εφευρέτης. Και μπορούσε να ονειρεύεται με ορίζοντα πολύ πέραν των ελληνικών συνόρων. Ο 46χρονος Ανδρέας Ραπτόπουλος ιδρυτής της Matternet και πρωτοπόρος στον κλάδο των παραδόσεων μέσω drone- «πετάει» σήμερα για να πιάσει κορυφές ανά τον κόσμο, με έδρα τη Silicon Valley.

Πώς όμως άρχισαν όλα; Όπως αφηγείται στο podcast της Endeavor Greece «Outliers» με media partner το moneyreview.gr  μεγάλωσε στο Βύρωνα. Από το μπαλκόνι του μπορούσε να δει την Ακρόπολη. Και με τη θέα αυτή σκεφτόταν «πόσο φοβερό είναι να χτίσεις κάτι που θα μείνει στις επόμενες γενιές». Η σκέψη αυτή ήταν που του έδωσε την πρώτη αίσθηση ότι το πεδίο στο οποίο θα δράσει θα είναι το παγκόσμιο και όχι το τοπικό. Ακόμη ένα ερέθισμα ήταν οι εικόνες που μετέδιδε τότε η τηλεόραση από την Αιθιοπία και τα πεινασμένα παιδιά. Η σκέψη για το πώς μπορεί να εξαλείψει κανείς την πείνα θα καθόριζε τα μελλοντικά βήματά του.

Όλο το εκπαιδευτικό μονοπάτι του Ανδρέα Ραπτόπουλου ήταν σε δημόσια σχολεία. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο τμήμα Μηχανολόγων και Ναυπηγών και εκεί είχε ακόμη μία πηγή έμπνευσης. Τον καθηγητή Βασίλη Κωστόπουλο. Στην πρώτη διάλεξή του που παρακολούθησε συγκράτησε την ακόλουθη επισήμανση. «Όταν έρχεστε εδώ να σπουδάσετε πρέπει να γνωρίζετε ότι το πεδίο δράσης σας δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλά ο κόσμος».

Έχοντας αριστεύσει στις σπουδές του πήρε υποτροφία από το Ωνάσειο και το Ίδρυμα Γουλανδρή για να σπουδάσει στο Λονδίνο. Και εκεί έκανε την ανατροπή. Επέλεξε ένα κολλέγιο τέχνης. Γιατί; «Ήθελα να καταλάβω πώς στήνεις ένα προϊόν από την αρχή» λέει.

Δεν ήταν μόνο οι σπουδές που τον βοήθησαν, αλλά και ο αθλητισμός. Παίζοντας handball στην Εθνική Νέων  έμαθε πώς σκαρφαλώνεις για να φτάσεις στην κορυφή, αλλά κυρίως το πώς λειτουργούν οι ομάδες. Η ψυχολογία της ομάδας είναι αυτή που τον βοήθησε να δημιουργήσει μία εταιρεία.

Η πρώτη εταιρεία του ιδρύθηκε στο Λονδίνο. «Ήταν το εντελώς λάθος μέρος για μία εταιρεία τεχνολογίας» παρατηρεί. Ουσιαστικά ζούσε στο Λονδίνο, αλλά το πεδίo δράσης ήταν η Αμερική.  Και κάπως έτσι έφτασε στη Σίλικον Βάλεϊ και στο χώρο του drone delivery, που πιστεύει ότι μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια θα γίνει mainstream.  

Σήμερα η Matternet συνεργάζεται με τον αμερικανικό κολοσσό ταχυμεταφορών UPS μεταφέροντας φάρμακα και δείγματα αίματος, αλλά και τον ελβετικό οργανισμό ταχυδρομικών υπηρεσιών Swiss Post.  Έχει δε προσελκύσει επενδύσεις 30 εκατ. δολαρίων από μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Bοeing, Daimler και Sony.

Ανδ. Ραπτόπουλος: Από τον Βύρωνα στη Σίλικον Βάλει με… drone-1

Κοιτάζει όμως και στην Ελλάδα, μία χώρα με ορεινά μέρη και πολλά νησιά. Το επόμενο όχημα της εταιρείας, το οποίο προβλέπεται να μπει σε λειτουργία σε 2- 3 χρόνια, θα έχει αρκετή ευελιξία για να κινηθεί άνετα μεταξύ νησιών. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα ελπίζει η Matternet να χτίσει και την πρώτη remote ομάδα στην Ελλάδα, που θα δημιουργεί κώδικα. Και αυτό γιατί η χώρα μας έχει πλούσιο ταλέντο στον τομέα αυτό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News