ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτη επένδυση για το Ταμείο Φαιστός: Στην εταιρεία μεταφορών μέσω drone Matternet 

Πρώτη επένδυση για το Ταμείο Φαιστός: Στην εταιρεία μεταφορών μέσω drone Matternet 

Περίπου 70 ημέρες αφού ανακοίνωσε και επίσημα την επενδυτική του δραστηριότητα με κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Φαιστός προχώρησε στην πρώτη του επένδυση. 

Ειδικότερα, η διαχειρίστρια εταιρεία του Φαιστός, 5G Ventures, ανακοίνωσε σήμερα την συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας Matternet Inc. εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ με ιδρυτή τον Ανδρέα Ραπτόπουλο και δραστηριοποιείται  στον τομέα των μικρο-μεταφορών μέσω drones σε  αστικά κέντρα,  σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή. 

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της επένδυσης η Matternet προχωρά στην ίδρυση στην Ελλάδα θυγατρικής εταιρείας (Matternet Europe), για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη. Η Matternet Europe θα στεγαστεί στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab. O «Δημόκριτος» είναι  μέλος του δικτύου συνεργατών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει το Ταμείο Φαιστός με υποδομές, τεχνολογία, τεχνογνωσία και πρόσβαση σε πόρους Έρευνας & Ανάπτυξης.

Έρχονται και άλλες επενδύσεις 

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Φαιστός δημιουργήθηκε με στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη εφαρμογών πάνω στα δίκτυα κινητής 5G επενδύοντας σε υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. 

Το Ταμείο «προικίστηκε» από το ελληνικό Δημόσιο με κεφάλαια 93 εκατ. ευρώ προερχόμενα από τη δημοπρασία απόδοσης φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Στον πρώτο γύρο συγκέντρωσης ιδιωτικών κεφαλαίων που ολοκληρώθηκε επίσημα στις 17 Μαρτίου 2022 συμμετείχαν και σημαντικοί ιδιώτες επενδυτές όπως η Deutsche Telekom, το Latsco family office συμφερόντων Μαριάννας Λάτση καθώς και το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. 

Η πρώτη επένδυση ανακοινώθηκε σήμερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις, καθώς εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 35-40 εταιρείες που έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα του Φαιστός στο πλαίσιο άτυπων, διερευνητικών επαφών. Εκτός από κεφάλαια το Ταμείο θα προσφέρει και άλλες υπηρεσίες και υποστήριξη στις εταιρείες που επενδύει έχοντας προχωρήσει για τον σκοπό σε μια σειρά από συνεργασίες όπως αυτές με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Corallia, τη Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, την Cosmote κ.α.

Οι εφαρμογές της Matternet 

Η Matternet χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και δύο κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία καινοτόμα πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud με δυνατότητα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα δίκτυα 5G για την ασφαλή διαχείριση του στόλου με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών. Επιπλέον, η Matternet έχει κατασκευάσει και τους καινοτόμους σταθμούς απογείωσης/προσγείωσης που παράλληλα λειτουργούν ως σημεία φόρτισης των drones. Στους επενδυτές της Matternet, έως τώρα, περιλαμβάνονται η Boeing, μέσω της HorizonX Ventures, η Sony, μέσω του Sony Innovation Fund, η Mercedes-Benz και η Swiss Post.  

Μέχρι και σήμερα τα drones της Matternet έχουν πραγματοποιήσει 20.000 εμπορικές πτήσεις σε οκτώ πόλεις σε ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. συμβάλλοντας  στην ασφαλή διακίνηση και παράδοση ευπαθών αντικειμένων, χωρίς επιβάρυνση της αστικής κυκλοφορίας,  με κατεξοχήν βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο (ESG κριτήρια) 

Λύσεις της Matternet χρησιμοποιούνται ήδη για τη μεταφορά ευπαθών αντικειμένων μεταξύ μονάδων υγείας στην Ελβετία, ενώ σε ετήσια βάση η εταιρεία υπολογίζεται πως θα εξυπηρετεί 100 προορισμούς στο Άμπου Ντάμπι, πραγματοποιώντας 3 εκατ. παραδόσεις ιατρικών προμηθειών, στις μονάδες υγείας της πόλης. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική και την Ασία.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News