Start Ups Τετάρτη 12/01/2022, 17:26
START UPS

Startups: Ρεκόρ χρηματοδότησης το 2021 – Με τάση αποκέντρωσης

Startups: Ρεκόρ χρηματοδότησης το 2021 – Με τάση αποκέντρωσης

Ρεκόρ χρηματοδότησης σημειώθηκε το 2021 για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ ακόμη περισσότερες πόλεις του κόσμου άρχισαν να γίνοντα επίκεντρα τεχνολογίας, συμφωνα με την εταιρεία ερευνών CB Insights. Τα σκήπτρα βέβαια και πέρυσι κράτησε η Σίλικον Βάλει.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές διοχέτευσαν σε παγκόσμιο επίπεδο 621 δισ. δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Πρόκειται για υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με το 2020.

Περίπου το μισό διοχετεύθηκε στις ΗΠΑ, με τις αμερικανικές startups να συγκεντρώνουν περίπου 311 δισ. δολάρια. Τη μερίδα του λέοντος μοιράστηκαν οι επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σίλικον Βάλει και στη Νέα Υόρκη. Βέβαια, τα ποσά αυτά επιτεύχθηκαν εν μέρει χάρη στους γύρους χρηματοδοτήσεων που πραγματοποίησαν ορισμένες επιχειρήσεις που έχουν ήδη εδραιωθεί στον κλάδο τους.

Αποκέντρωση

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της CB Insights, υπήρξε άνοδος και στις επενδύσεις σε νεοσύστατες startups σε πόλεις που παραδοσιακά δεν προσελκύουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η αύξηση της χρηματοδότησης σε πρώιμο στάδιο είναι ένδειξη ενός υγιούς οικοσυστήματος startups.

Το γεγονός αυτό όμως «δεν προκαλεί έκπληξη», όπως δήλωσε στο Bloomberg o Bilal Zuberi της Lux Capital, η οποία επενδύει σε πρώιμα στάδια νεοφυών επιχειρήσεων. Ο ίδιος εξήγησε πως οι επενδυτές ψάχνουν ευκαιρίες σε περισσότερες τοποθεσίες, καθώς η αύξηση της τηλεργασίας μείωσε την σημασία της έδρας και της βάσης των επιχειρήσεων.

Επίσης, τόνισε ο ίδιος, με την επέλαση της πανδημίας εξοικειωθήκαμε με τη χρήση των ψηφιακών εργαλίων και των τηλεδιασκέψεων, που επιτάχυνε την λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Startups: Αυτοί είναι οι μισθοί που πληρώνουν στην Ελλάδα

Η χρονιά των ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News