Start Ups Τρίτη 4/01/2022, 19:55
START UPS

Η χρονιά των ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων

Οι 10 κορυφαίες ελληνικές startups, στο σύνολό τους συγκέντρωσαν 397 εκατ. ευρώ το 2021

Η χρονιά των ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων

Η χαρτογράφηση του ελληνικού οικοσυστήματος startups, όπως πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά στο report «Startups in Greece 2021-2022», από το Found.ation και το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας), σε συνεργασία με την Velocity.Partners, αποδεικνύει πως πρόκειται για μια ακόμη χρονιά που σημειώνονται αξιοπρόσεκτα ρεκόρ.

Τριπλάσιες επενδύσεις από το 2020

Αν εξετάσουμε μόνο τα στατιστικά που αφορούν το 2021 διαπιστώνουμε με ευκολία πως πρόκειται για μία χρονιά-ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα, με συνολικές επενδύσεις πάνω από μισό δισ. ευρώ, πάνω από 3 φορές μεγαλύτερες από αυτές που είχαμε το 2020. Ο αριθμός των εταιρειών που χρηματοδοτήθηκαν φέτος έφτασε τις 70 (30% περισσότερες σε σύγκριση με πέρυσι), από τις οποίες 2 στις 10 έχουν γυναίκα στην ιδρυτική τους ομάδα (ένα ελαφρώς βελτιωμένο στατιστικό σε σχέση με την προγενέστερη περίοδο), 4 στις 10 έχουν τα κεντρικά τους γραφεία στην Ελλάδα, 6 στις 10 δραστηριοποιούνται στον χώρο του B2B και 5 στις 10 είναι έως και 4 ετών.

Αλλαγή στα ποσά χρηματοδότησης

Σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2020, το 2021 είχαμε μία σημαντική αλλαγή και στα ποσά χρηματοδότησης που ζητήθηκαν από τις εταιρείες. Συγκεκριμένα, υπήρξε σημαντική αύξηση στις χαμηλότερες κατηγορίες των «ask amount», καθώς το ποσοστό των νεοφυών επιχειρήσεων που ζητούν ποσά χαμηλότερα από 200 χιλιάδες ευρώ φτάνει σχεδόν στο 17%. Τα «εισιτήρια» που αφορούν μεσαία κεφαλαιοποίηση έχουν επίσης αυξηθεί, καθώς το 26% των νεοφυών επιχειρήσεων ζητούν ποσά 300-500.000 ευρώ, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τη ζήτηση «εισιτηρίων» για ποσά μεγαλύτερου μεγέθους. Έτσι, σχεδόν οι μισές νεοσύστατες επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο ζητούν ποσά μεγαλύτερα από 500 χιλιάδες ευρώ, γεγονός που δείχνει το επίπεδο ωριμότητας ορισμένων εταιρειών.

Οι έξοδοι της χρονιάς

Το 2021 σημειώθηκαν 6 εξαγορές, εκ των οποίων αξιοσημείωτο είναι ότι οι 3 πέτυχαν να μπουν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών. Πρόκειται για την Niometrics που εξαγοράστηκε από την Mobileum, την Lenses.io, μια startup που υποστηρίζεται από το EquiFund και εξαγοράστηκε από την Celonis, καθώς και την Moosend, που εξαγοράστηκε από την Sitecore με έδρα τις ΗΠΑ. Οι υπόλοιπες έξοδοι για φέτος αφορούν τις SendX (εξαγοράστηκε από την Skroutz), e-kioskys (από την DeliveryHero) και insurancemarket.gr (από την Interamerican).

Οι κορυφαίες εταιρείες φέτος

Το 2021 είναι, βέβαια, και η χρονιά που καταφέραμε να αναγνωρίσουμε τους πρώτους «μονόκερους» που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην ελληνική επικράτεια (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet). Όσον αφορά τις επιδόσεις των 10 κορυφαίων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων το 2021, στο σύνολό τους συγκέντρωσαν 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερτριπλάσιο ποσό από αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.

Η φετινή έκδοση του report «Startups in Greece 2021-2022» υποστηρίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη χορηγία των Eurobank | egg – enter•grow•go | Corallia και Oracle για Startups. Μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν.

Το Found.ation γράφει για το MoneyReview

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικές startups: Ρεκόρ επενδύσεων το 2021 – Ποιες ξεχώρισαν

Equifund: Ο απολογισμός – 211 εκατ. ευρώ σε 115 επιχειρήσεις

Startups: Exits, εξωστρέφεια και τα πρώτα ελληνικά unicorns

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News