Start Ups Τετάρτη 12/01/2022, 10:55 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Μικρό ποσοστό startups καταφέρνει να αντλήσει κεφάλαια από funds

Μικρό ποσοστό startups καταφέρνει να αντλήσει κεφάλαια από funds

Τη διεθνή τάση που δείχνει πως πολλές επίδοξες startups τελικά δεν καταφέρνουν να αντλήσουν χρηματοδότηση φαίνεται πως ακολουθούν και τα εγχώρια επενδυτικά funds του Equifund, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ανακοινώσει τη δημιουργία νέων ταμείων για τη χρηματοδότηση και άλλων startups ή αναζητούν κεφάλαια για να φτιάξουν και ένα δεύτερο fund.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», σύμφωνα με κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις που βασίζονται στην εμπειρία των funds, περίπου το 1%-2% των επενδυτικών προτάσεων που αυτά εξετάζουν έχει κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως οι ομάδες που απορρίπτονται δεν μπορούν να στραφούν σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Ενδεικτικά, το Uni.fund, που αναζητεί κεφάλαια για να λανσάρει δεύτερο fund, έχει εξετάσει από τις αρχές του 2018 –όταν δηλαδή άρχισε να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά– περίπου 1.150 προτάσεις, επενδύοντας τελικά σε 23 εταιρείες.

Βασικός λόγος απόρριψης είναι πως πολλές εταιρείες έχουν μια ιδέα, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε εμπορικό προϊόν.

Οπως προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση Startups in Greece 2021-2022 του Found.ation, για μια ακόμη χρονιά ο βασικός λόγος απόρριψης είναι πως η πρόταση της ομάδας δεν αντιστοιχεί στο επενδυτικό προφίλ των επενδυτικών σχημάτων. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως η πρόταση δεν συνάδει με κάποια βασικά κριτήρια τα οποία μπορούν να δώσουν το σήμα για να πραγματοποιηθεί η επένδυση από την πλευρά των funds. Ο δεύτερος λόγος είναι πως μια εταιρεία που αναζητεί χρηματοδότηση έχει απλώς μία ιδέα, χωρίς να διαθέτει κάποιο πραγματικό προϊόν. Πρόκειται για μια περίπτωση απόρριψης που συναντάται αρκετά συχνά, καθώς πολλές εταιρείες έχουν μια ιδέα, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε εμπορικό προϊόν.

Τέλος, ο έντονος ανταγωνισμός ή και η κατακερματισμένη πλέον αγορά στην οποία δραστηριοποιείται το βασικό αντικείμενο της startup, αποτελούν και τον τρίτο λόγο απόρριψης. Επενδυτικά κεφάλαια όπως το νεοσύστατο Genesis Ventures Fund, που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων κεφάλαια και από angel investors (επενδυτικούς αγγέλους), δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ομάδα που απαρτίζει τη νεοφυή εταιρεία, στο προϊόν της αλλά και στην αγορά που αυτή απευθύνεται. Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν κεφάλαια και από επενδυτικούς αγγέλους, με τους τελευταίους να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στη δυναμική των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα αρκετά επενδυτικά κεφάλαια του Equifund επιβράδυναν τις νέες επενδύσεις τους σε επίδοξες εταιρείες τεχνολογίας, καθώς βρίσκονται στο τέλος της επενδυτικής τους περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα κεφάλαια που διοχετεύουν στις εταιρείες που χρηματοδοτούν, τα venture capitals συνηθίζουν να βάζουν στην άκρη και ποσά που προορίζονται για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων επενδύσεων (follow-on), αλλά και για τα έξοδα διαχείρισης και λειτουργίας τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης;

Η χρονιά των ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων

Ελληνικές startups: Ρεκόρ επενδύσεων το 2021 – Ποιες ξεχώρισαν

Equifund: Ο απολογισμός – 211 εκατ. ευρώ σε 115 επιχειρήσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News