Start Ups Τετάρτη 3/03/2021, 15:38
START UPS

Η Uber ιδρύει delivery startup με ρομπότ

Η Uber ιδρύει delivery startup με ρομπότ

Την αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου της ανακοίνωσε η Uber, προχωρώντας στην απόσχιση της Postmates X και καθιστώντας την ανεξάρτητη εταιρεία με την ονομασία Serve Robotics. 

Το αντικείμενο της νέας startup πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς προσφέρει υπηρεσίες παράδοσεις, γευμάτων, ειδών μαναβικής και άλλων αντικειμένων, χωρίς στη διαδικασία να εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας, καθώς οι παραδόσεις θα πραγματοποιούνται με ρομπότ. 

Η ιστορία όμως πάει πιο πίσω και συγκεκριμένα ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η Uber απέκτησε την Postmates X, έναντι του ποσού των 2,65 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία άρχισε να διερευνά τις υπηρεσίες αυτόνομης παράδοσης το 2017, όταν εξαγόρασε τη startup, Lox, του νυν επικεφαλής της Postmates X, Αλί Κασάνι, ο οποίος και θα ηγηθεί του νέου εταιρικού σχήματος. 

Το σκεπτικό του Κασάνι ήταν απλό: γιατί να χρησιμοποιείται ένα αυτοκίνητο βάρους δύο τόνων, για την παράδοση ενός γεύματος που μπορεί να ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό;

Η εταιρεία ανέπτυξε μια τεχνολογία για να κινούνται τα αυτόνομα αμαξίδιά της σε πεζοδρόμια και τον Δεκέμβριο του 2018 έκανε την εμφάνισή του πρώτο αυτόνομο robot παράδοσης. Το καλοκαίρι του 2019 κυκλοφόρησε τη δεύτερη γενιά των αμαξιδίων της, πριν από το επίσημο λανσάρισμά της στα πεζοδρόμια του Λος Άντζελες.

Στη Serve Robotics όπως προαναφέρθηκε θα ηγηθεί ο Κασάνι, η έδρα της θα είναι το Σαν Φρανσίσκο, θα ανοίξει γραφεία στο Λος Άντζελες και στο Βανκούβερ και στο πρώτα βήματά της θα απασχολεί 60 εργαζόμενους. 

«Ενώ η αυτόνομη οδήγηση αντικαθιστά τον οδηγό, η παράδοση με ρομπότ αντικαθιστά το ίδιο το αυτοκίνητο, κάνοντας τις παραδόσεις βιώσιμες και προσβάσιμες σε όλους», δηλώνει ο Κασάνι. «Για τις επόμενες δύο δεκαετίες τα μετακινούμενα ρομπότ θα εισέλθουν σε πολλές πτυχές της ζωής μας -αρχικά μεταφέροντας τρόφιμα και στη συνέχεια οτιδήποτε», συμπληρώνει. Ο Κασάνι εκτιμάει ότι την επόμενη πενταετία το 5% των συνολικών παραδόσεων τροφίμων θα γίνονται μέσω της εταιρείας του. 

«Δεν αναπτύσσεται απλά μια τεχνολογία για έναν υποθετικό πελάτη», τονίζει από τη μεριά του ο Αλί Πάρτοβι, ιδρυτής του fund Neo, το οποίο θα συμμετάσχει στο νέο γύρο χρηματοδότησης της Serve Robotics, μαζί με την Uber. «Πρόκειται για ένα εθνικό δίκτυο όπου οι πελάτες πραγματοποιούν παραγγελίες και ψάχνουν για υπηρεσίες παράδοσης», καταλήγει. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, techcrunch

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News