Κοινωνία Κυριακή 5/12/2021, 09:22
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

B. Παπαευαγγέλου: Το καλό και το κακό σενάριο για την Όμικρον

Θεωρεί ότι θα επικρατήσει το καλό σενάριο

B. Παπαευαγγέλου: Το καλό και το κακό σενάριο για την Όμικρον

Απίθανη θεωρεί η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου, την απαισιόδοξη εκδοχή για την παραλλαγή Όμικρον. Δηλαδή να αποδειχθεί τόσο σοβαρή, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια. 

Εάν συμβεί αυτό «γυρνάμε πίσω στον Μάρτιο του 2020, έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες», εξηγεί, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΜΠΕ. 

Για να προσθέσει: «Στην περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας, θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, και εμμένοντας στο αισιόδοξο σενάριο, εκτιμά ότι τα υπάρχοντα εμβόλια -όσον αφορά την μετάλλαξη Όμικρον- «θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου».  

Αλλά αυτό, όπως διευκρινίζει, θα μπορεί να λεχθεί με σιγουριά -όπως τονίζει – σε λίγες εβδομάδες από σήμερα. Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν, εξάλλου, ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα. 

«Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους “ασθενείς” να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους». 

Επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για το μαζικό εμβολιασμό των πολιτών, ξεκαθαρίζει ότι «ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός». 

Από την άλλη πλευρά, προειδοποιεί για μια έκρηξη κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, καθώς η Όμικρον φαίνεται ότι ευνοεί -έως και τρεις φορές περισσότερο- την πιθανότητα επαναλοίμωξης όσων είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού. 

«Είναι απαραίτητο όλοι όσοι νόσησαν και αμέλησαν να εμβολιαστούν, καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία, να τρέξουν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβόλιο». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Ευρώπη: Τα «όπλα» κατά της νέας έξαρσης – Αβεβαιότητα λόγω Όμικρον

Σε 38 χώρες η Όμικρον – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Υπ. Υγείας – Self tests: Από τη Δευτέρα 6/12 η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News