Κόσμος Παρασκευή 3/12/2021, 17:18
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Σε 38 χώρες η Όμικρον – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

ΠΟΥ: Σε 38 χώρες η Όμικρον – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Σε 38 χώρες έχει εντοπισθεί μέχρι στιγμής η μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ πριν από δύο ημέρες ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 23.

Παράλληλα, τα αρμόδια στελέχη του ΠΟΥ επεσήμαναν πως τα πρώτα στοιχεία δείνουν πως η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με την Δέλτα.

«Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ανάπτυξης, βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων όμικρον να καταγράφεται», τόνισε η Maria Van Kerkhove, υψηλόβαθμο επιστημονικό στέλεχος του ΠΟΥ. Η ίδια σημείωσε ότι πλέον έχουν καταγραφεί κρούσματα και στις έξι περιοχές επίβλεψης του ΠΟΥ, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα είχαν εντοπιστεί σε πέντε εξ αυτών.

«Υπάρχει μία ένδειξη ότι η μεταδοτικότητα είναι υψηλή, αυτό που οφείλουμε να εξετάσουμε είναι εάν είναι περισσότερο ή λιγότερο μεταδοτική σε σχέση με τη Δέλτα», δήλωσε η Van Kerkhove, ενώ επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να κυριαρχεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην ενημέρωση, σημείωσε ότι εξακολουθεί να είναι πολύ νωρίς, ώστε να πει κανείς με σιγουριά εάν η Όμικρον προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια. Ωστόσο, υγειονομικά στελέχη της Νοτίου Αφρικής και άλλων χωρών όπου έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι τα συμπτώματα είναι ήπια. Βέβαια, η Van Kerkhove δήλωσε ότι ορισμένα από τα στοιχεία αυτά λήφθηκαν από μία ομάδα φοιτητών που είναι νεότεροι και μία ή άλλη θα εμφάνιζαν ηπιότερα συμπτώματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Η σημασία του ιϊκού φορτίου για τη μετάδοση του ιού και η επίδραση των εμβολίων

Μετάλλαξη Όμικρον: Είναι σίγουρο ότι προήλθε από τη Νότια Αφρική;

ΠΟΥ: Μάλλον αποδοτικά τα εμβόλια κατά της Όμικρον – Περιμένει διασπορά σε περισσότερες χώρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News