Κόσμος Τετάρτη 1/12/2021, 19:31
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Μάλλον αποδοτικά τα εμβόλια κατά της Όμικρον – Περιμένει διασπορά σε περισσότερες χώρες

ΠΟΥ: Μάλλον αποδοτικά τα εμβόλια κατά της Όμικρον – Περιμένει διασπορά σε περισσότερες χώρες

Σε 23 χώρες έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τουλάχιστον 23 χώρες σε πέντε εκ των έξι περιοχών του ΠΟΥ έχουν πλέον σημειώσει κρούσματα της Όμικρον και τώρα αναμένουμε να αυξηθεί αυτός ο αριθμός», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Tedros Ghebreyesus.

«Ο ΠΟΥ λαμβάνει υπ’ όψιν σοβαρά αυτή την εξέλιξη, όπως θα έπρεπε και κάθε χώρα. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Αυτό κάνουν οι ιοί. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και ο συγκεκριμένος ιός, όσο εξακολουθούμε να του επιτρέπουμε να διασπείρεται», σημείωσε ο ίδιος.

Εμβόλια

Παράλληλα, η Soumya Swaminathan, υψηλόβαθμο επιστημονικό στέλεχος του ΠΟΥ, ανέφερε ότι τα εμβόλια κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αποδοτικά απέναντι στην Όμικρον, αποτρέποντας την εμφάνιση σοβαρών επιπτώσεων στους ασθενείς.

«Ξέρουμε ότι τα εμβόλια κατά πάσα πιθανότητα θα προσφέρουν κάποιο επίπεδο προστασίας. Οφείλουμε τώρα να δουμε εάν μειώνεται σε ένα βαθμό η προστασία, αλλά πιστεύουμε ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προστατεύουν ενάντια στις σοβαρή ασθένεια, όπως έχουν κάνει και για τις προηγούμενες μεταλλάξεις», σημείωσε η ίδια.

Αυτή η παραλλαγή έχει πολλαπλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα – το μέρος του ιού που γαντζώνεται στα ανθρώπινα κύτταρα και επιτρέπει στον ιό να εισέλθει σε αυτά και να αναπαραχθεί. Η μετάλλαξη μπορεί να κάνει την πρωτεΐνη ακίδα να προσαρμόζεται καλύτερα στα ανθρώπινα κύτταρα σε σχέση με τις προηγούμενες.

Για το λόγο αυτό και υπάρχει ο φόβος – σε θεωρητικό επίπεδο – στην επιστημονική κοινότητα, ότι η εν λόγω μετάλλαξη είναι πιο επικίνδυνη. Ωστόσο, πολλά από τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής παρουσιάζουν ήπια ή μέτρα συμπτώματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν: Να ξεκινήσει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ε.Ε.

Διάγγελμα Μπάιντεν: Τρία μηνύματα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News