Κόσμος Πέμπτη 2/12/2021, 22:16
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Είναι σίγουρο ότι προήλθε από τη Νότια Αφρική;

Μετάλλαξη Όμικρον: Είναι σίγουρο ότι προήλθε από τη Νότια Αφρική;

Καθώς εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις της νέας μετάλλαξης Όμικρον σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό η μετάλλαξη, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα, να κυκλοφορούσε ήδη εδώ και αρκετό καιρό σε άλλα μέρη του πλανήτη. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 23 χώρες έχουν ήδη εντοπίσει κρούσματα Όμικρον και αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Εν συνεχεία, οι ΗΠΑ αποτέλεσαν την 24η χώρα που επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα Όμικρον.

Στις χώρες που έχουν εντοπίσει τη μετάλλαξη συμπεριλαμβάνεται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Ισραήλ, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Δανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Χονγκ Κονγκ και ορισμένες χώρες στη νότια Αφρική.

Η μετάλλαξη Όμικρον ή B.1.1.529 όπως είναι επίσημα γνωστή, αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον ΠΟΥ στη Νότια Αφρική στις 24 Νοεμβρίου. Το πρώτο γνωστό δείγμα χρονολογήθηκε στις 9 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, υπάρχουν τώρα αυξανόμενες ενδείξεις ότι η μετάλλαξη κυκλοφορούσε σε άλλες χώρες προτού οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής ειδοποιήσουν τον κόσμο για την παρουσία της. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων που έχουν εντοπιστεί χωρίς ταξιδιωτική σύνδεση με την περιοχή.

Για παράδειγμα, στη Σκωτία έχουν εντοπιστεί 9 περιπτώσεις σε «ιδιωτική εκδήλωση» που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου και κανένα από τα εμπλεκόμενα άτομα δεν πιστεύεται ότι έχει πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού στη νότια Αφρική.

Στη συνέχεια, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει την παραλλαγή Όμικρον σε δύο δείγματα τεστ που έγιναν στην χώρα μεταξύ 19 και 23 Νοεμβρίου – προτού αναφερθεί η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και τεθούν σε ισχύ ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Αρχικά πιστευόταν ότι δύο πτήσεις που έφτασαν στο Άμστερνταμ από τη Νότια Αφρική την περασμένη Κυριακή είχαν φέρει τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης στην χώρα.

Την ίδια μέρα, η Γερμανία είχε αναφέρει επίσης ένα κρούσμα Όμικρον σε άνδρα που δεν είχε βρεθεί στο εξωτερικό ούτε είχε επαφή με κανέναν που είχε πάει Ν.Αφρική.

Η Δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νότιας Αφρικής και η γιατρός που σήμανε πρώτη τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή μετάλλαξη, είπε στο BBC την Κυριακή ότι το έκανε αφού άρχισε να βλέπει ασθενείς γύρω στις 18 Νοεμβρίου που παρουσίαζαν «ασυνήθιστα συμπτώματα» και λίγο διαφορετικά από εκείνα που σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Εν τω μεταξύ, η Μποτσουάνα διαμήνυσε την περασμένη Παρασκευή ότι εντόπισε για πρώτη φορά τη μετάλλαξη σε τέσσερις ξένους υπηκόους που εισήλθαν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή στις 7 Νοεμβρίου. 

 

Η καταγωγή της μετάλλαξης μήπως δεν είναι η Αφρική;

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από το γραφείο του ΠΟΥ για την Αφρική την Πέμπτη, εμπειρογνώμονες της υπηρεσίας του ΟΗΕ είπαν στο CNBC ότι η προέλευση της παραλλαγής Όμικρον ήταν άγνωστη και επέκριναν τα περιοριστικά ταξιδιωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις χώρες της Νότιας Αφρικής.

«Το σύστημα επιτήρησής μας δεν είναι ακόμη τέλειο», είπε ο Δρ Abdou Salam Gueye, περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης στο γραφείο του ΠΟΥ στην Αφρική την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Όταν ανιχνεύουμε μια μετάλλαξη ή έναν ιό… συνήθως θα τον εντοπίσουμε εβδομάδες μετά την έναρξη της εξέλιξής του. Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι, όταν μια χώρα εντοπίζει έναν ιό, είναι ότι το σύστημα επιτήρησης αυτής της χώρας είναι καλό. Αυτό συνέβη στη νότια Αφρική, επομένως αυτό αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο την ταξιδιωτική απαγόρευση επειδή… είναι σαν ένα μέτρο ενάντια σε ένα καλό σύστημα παρακολούθησης».

Πρόσθεσε ότι δεν ήταν «απροσδόκητο» ότι τώρα ανακαλύπτονται κρούσματα στην Ευρώπη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News