Κόσμος Σάββατο 4/12/2021, 23:09
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ευρώπη: Τα «όπλα» κατά της νέας έξαρσης – Αβεβαιότητα λόγω Όμικρον

Τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμούς ρεκόρ, όπως επίσης οι νοσηλείες και οι θάνατοι, διαμορφώνοντας το σκηνικό ενός ακόμη εφιαλτικού χειμώνα για την ήπειρο

Κορωνοϊός – Ευρώπη: Τα «όπλα» κατά της νέας έξαρσης – Αβεβαιότητα λόγω Όμικρον

Ακόμη και πριν την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής μετάλλαξης Όμικρον, η μάχη της Ευρώπης κατά της Covid-19 βρισκόταν σε ασταθές έδαφος, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg. 

Τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμούς ρεκόρ, όπως επίσης οι νοσηλείες και οι θάνατοι, διαμορφώνοντας το σκηνικό ενός ακόμη εφιαλτικού χειμώνα για την ήπειρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Όμικρον» αποτελεί μία επιπλέον δόση αβεβαιότητας, αλλά το άμεσο πρόβλημα της ηπείρου είναι να αντιμετωπίσει το κύμα κρουσμάτων που έχει ήδη βάλει κάποιες χώρες ξανά σε lockdown, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η γερμανική κυβέρνηση την Πέμπτη, έγινε η τελευταία που ενίσχυσε την απάντησή της θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στους ανεμβολίαστους και μπορεί ακόμη και να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς. Η Αυστρία έχει ήδη προτείνει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ άλλες χώρες σχεδιάζουν να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα δραστικά αυτά, βήματα είναι η απάντηση σε μια δραματική κατάσταση. Στην Αυστρία, τα κρούσματα του τελευταίου 7ημέρου ξεπέρασαν τα 1.100 ανά 100.000 άτομα. Αυτό είναι 8 φορές ο μέσος όρος κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες. 

Από τη στιγμή που επιβλήθηκε το lockdown, ο αριθμός έχει μειωθεί, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες καθυστερούν, εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά σε κορύφωση. Τα στοιχεία είναι λιγότερο δραματικά σε άλλες περιοχές, αλλά η τάση είναι ανοδική σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας.

Τα νέα στοχευμένα μέτρα αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι, ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες πίσω από το τελευταίο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού – από τον κρύο καιρό μέχρι τη χαλάρωση του κόσμου  – ενώ ένα σημαντικό στοιχείο είναι τα εμβόλια. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν 640 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αλλά ακόμα και με αυτή την τεράστια προσπάθεια, περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News