Κόσμος Τρίτη 12/10/2021, 22:50
ΚΟΣΜΟΣ

Ομπραδόρ: Κατηγορεί την Trafigura για λαθρεμπόριο καυσίμων στο Μεξικό

Ομπραδόρ: Κατηγορεί την Trafigura για λαθρεμπόριο καυσίμων στο Μεξικό

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε σήμερα ότι ορισμένες από τις πιο γνωστές κορυφαίες επιχειρήσεις στον χώρο των εμπορευμάτων ενέχονται σε λαθρεμπόριο καυσίμων κατονομάζοντας μάλιστα την Trafigura ως παράδειγμα αυτής της πρακτικής. 

Τα σχόλια σηματοδοτούν μια νέα εξέλιξη στο πλαίσιο των ερευνών για διαφθορά ορισμένων από τους μεγαλύτερους ομίλους εμπορίας ενέργειας στον κόσμο σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Διαπιστώσαμε ότι μερικές από αυτές τις διάσημες ξένες εταιρείες μετέφεραν λαθραία καύσιμα και η άδεια εισαγωγής της Trafigura έχει ανασταλεί», δήλωσε ο Ο Ομπράδόρ σε τακτική συνέντευξη Τύπου, χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες.

Ο Trafigura αρνείται τις παραπάνω κατηγορίες. «Η Trafigura αρνείται έντονα ότι μεταφέρει ή παραδίδει ακατάλληλα καύσιμα στο Μεξικό. Η Trafigura συμμορφώνεται με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς στις δικαιοδοσίες στις οποίες δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού», ανέφερε.

«Η Trafigura παρείχε έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμόρφωση με τις ισχύουσες απαιτήσεις στις αρμόδιες αρχές και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές για να διελευκάνει αυτήν την κατάσταση».

Το εμπόριο μπορεί να αναφέρεται σε προϊόντα που διακινούνται λαθραία στο Μεξικό ή σε εμπορεύματα που εισάγονται στη χώρα με ψευδή έγγραφα. Ο Λόπεζ Ομπραδόρ είπε ότι το γραφείο του γενικού εισαγγελέα εξετάζει το ζήτημα.

Το υπουργείο Ενέργειας του Μεξικού τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι τέσσερις άδειες εισαγωγής καυσίμων Trafigura βρίσκονται σε διαδικασία ακύρωσης ενώ μία είχε λήξει. Η εταιρεία απάντησε ότι οι αναστολές δεν είναι έγκυρες και ότι συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανονισμούς των χωρών όπου δραστηριοποιείται.

Το Μεξικό ερευνά επίσης τη Vitol, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο έμπορο ενέργειας στον κόσμο, για «παρατυπίες» στις εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων της που εισάγονται στο Μεξικό, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή.

Η Vitol αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση και είπε προηγουμένως ότι οι καταγγελίες χρονολογούνται πριν από μερικά χρόνια και σχετίζονται με εισαγωγές που έχουν γίνει από άλλη εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News