Κοινωνία Πέμπτη 10/12/2020, 09:56
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Η επιδημιολογική εικόνα «φρενάρει» το άνοιγμα

Η επιδημιολογική εικόνα «φρενάρει» το άνοιγμα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η συνεχιζόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας βαραίνουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα επόμενα βήματα της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, διαμήνυσε με σημερινές του δηλώσεις πως «δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί».

Μιλώντας στον Alpha ο κ. Πέτσας θύμισε τις εικόνες συνωστισμού έξω από τα Harrods στο Λονδίνο και ερωτηθείς για το τι θα γίνει για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τις εκκλησίες παρέπεμψε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις που θα γίνουν την Παρασκευή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη υψηλό, οι δείκτες των κρουσμάτων και της αποσυμφόρησης των ΜΕΘ δεν υποχωρούν στον αναμενόμενο βαθμό και προειδοποίησε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τρίτο κύμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε πως η κατάσταση παραμένει πιεστική στα νοσοκομεία και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σημειώνοντας ενδεικτικά πως μετά από πέντε εβδομάδες lockdown η Αττική έχει κατειλημμένες το 77% των ΜΕΘ της και η Θεσσαλονίκη το 91%.

«Τίθεται πλέον ευθέως το ερώτημα: με αυτά τα ημερήσια κρούσματα, με αυτή την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εάν προτεραιοποιούμε ως κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων που είναι αλληλεγγύη, αγάπη, αλληλοστήριξη, σεβασμό στους πιο ηλικιωμένους, προστασία για τις ευπαθείς ομάδες, εκτίμηση και σεβασμό στην προσπάθεια γιατρών και υγειονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλου του κρατικού μηχανισμού ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα;» ανέφερε.

Ανησυχία για τη δυτική Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 1.677 νέα κρούσματα COVID-19 και 95 θάνατοι, ενώ 578 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σε ό,τι αφορά τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού παρουσιάζονται τις τελευταίες επτά ημέρες στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας.

Ανησυχητική, όπως είπε, κρίνεται με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών και η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News