Κοινωνία Δευτέρα 30/11/2020, 10:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαευαγγέλου: Να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Παπαευαγγέλου: Να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Καθημερινές είναι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής των ειδικών προκειμένου να καταθέσουν στην κυβέρνηση τις προτάσεις τους για το πότε και πώς θα γίνει η άρση του lockdown. 

Την άρση των περιοριστικών μέτρων σε «δύο ταχύτητες» προκρίνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, η οποία μεταξύ άλλων τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων, αλλά της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις». Όπως είπε η Επιτροπή δεν έχει ακόμη εξετάσει το θέμα του ανοίγματος των σχολείων, αλλά η ίδια προτείνει το άνοιγμα των δημοτικών. 

Αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό σημείωσε πως «οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού». Πάντως, πρόσθεσε ότι «ακόμα κι αν ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πήραμε το μάθημα μας».

Τι θα γίνει με τα εμβόλια 

Σχετικά με τα εμβόλια, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι σήμερα θα συναντηθεί η αρμόδια Επιτροπή για να καταλήξει στη σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι θα αρχίσει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις αρχές του έτους. Θα υπάρξουν ανά την Ελλάδα πολλά εμβολιαστικά κέντρα, ενώ όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου «σκοπός μας να μην υποχρεώσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά να τον πείσουμε». 

Για το εμβόλιο της γρίπης, για το οποίο παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά, είπε ότι έρχεται σε δόσεις. «Δεν τα παραλαμβάνουμε όλα μαζί. Προφανώς τώρα έχουν τελειώσει και περιμένουμε να έρθουν κι άλλα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News