Κοινωνία Δευτέρα 30/11/2020, 10:07
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις σχετικά με την άρση του lockdown

Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις σχετικά με την άρση του lockdown

Αβέβαιος παραμένει ο χρονικός ορίζοντας για την σταδιακή χαλάρωση του lockdown καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα διατηρούν τον συναγερμό των υγειονομικών αρχών σε υψηλά επίπεδα. Τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, παρατηρείται υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός. Χθες ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα 1.193 νέα κρούσματα και 98 θάνατοι, ενώ 603 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Οι ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι αναμένονται περί τα τέλη της εβδομάδας, οπότε προβλέπεται ότι θα έχει αποκρυσταλλωθεί η επιδημιολογική εικόνα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τάχθηκε υπέρ της άρσης του lockdown σε «δύο ταχύτητες», αλλά και υπέρ της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων.

Όπως ανέφερε, προφανώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε, καθώς αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον «χάρτη» του ανοίγματος. «Μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις» δήλωσε συγκεκριμένα.

Η ίδια υποστήριξε ότι τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν. 

Ερωτηθείσα για την άρση των περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, σημείωσε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα» φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ιωάννινα που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά. Όπως έσπευσε ωστόσο να προσθέσει, η Επιτροπή θα μπορούσε να το προτείνει, ωστόσο «είναι πολιτική απόφαση το άνοιγμα δύο ταχυτήτων». 

Σχετικά με μετακινήσεις από νομό σε νομό η ίδια δήλωσε ότι «οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού». 

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πάντως πως «ακόμα κι αν ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουν».

Την ίδια ώρα, επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Πάτρα, λόγω του εορτασμού του πολιούχου της αχαϊκής πρωτεύουσας, Αγίου Ανδρέα. Γύρω από τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα βρίσκονται αστυνομικοί προκειμένου να ενημερώνουν τους πιστούς για τα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News