Κοινωνία Δευτέρα 18/10/2021, 12:26
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Καμία συζήτηση στο υπ. Υγείας για «μωβ περιοχές»

Τι είπε για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού και το πότε θα είναι διαθέσιμα

Θ. Πλεύρης: Καμία συζήτηση στο υπ. Υγείας για «μωβ περιοχές»

Δεν υπάρχει συζήτηση στο υπουργείο Υγείας για «μωβ περιοχές» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, αλλά στο επίπεδο συζήτησης της πολιτικής ηγεσίας με τους επιστήμονες, θέμα αλλαγής μοντέλου από αυτό που ανακοινώσαμε πριν από 10 μέρες, δεν υπάρχει» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Όπως είπε, αυτό το οποίο συζητείται και θα τεθεί στη συνεδρίαση της Τετάρτης ή Πέμπτης, έχει να κάνει με μια προσπάθεια να απλοποιηθούν τα μέτρα, δηλαδή οι αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους να είναι σχεδόν στο εύρος της κανονικότητας και όλοι οι άλλοι χώροι να έχουν κοινά χαρακτηριστικά, προκειμένου να είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμα.

Σε ό,τι αφορά τις παρελάσεις απάντησε πως «δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη γίνει κάποια από τις κοινωνικές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων και οι παρελάσεις». «Αυτό, όμως, όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι δυναμικό. Εγώ σας λέω ότι αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε, ενδεχομένως με μέτρα προστασίας που θα κρίνει η Επιτροπή, η βούληση είναι να λειτουργήσει κανονικά η κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχουν οριζόντιες απαγορεύσεις» έσπευσε να διευκρινίσει.

Για τις θεραπείες κατά του κορωνοϊού είπε πως «είμαστε σε συνεννόηση και ως Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ξεχωριστά ως Ελλάδα να πάμε σε αυτές τις προμήθειες». Ωστόσο, όπως παρατήρησε, «αξιόπιστα στοιχεία για αυτές τις θεραπείες δεν θα έχουμε πριν την έναρξη του 2022» και άρα «είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουν οι πολίτες ότι για το επόμενο τρίμηνο – τετράμηνο η μοναδική μας θωράκιση, πέρα από τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι ο εμβολιασμός».

«Εγώ έχω κάνει συναντήσεις με όλες τις εταιρείες που έχουν αυτές τις δυνατότητες. Το μικρότερο χρονικό διάστημα είναι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο αλλά υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι αυτό μπορεί να φτάσει και 7μηνο – 8μηνο. Όμως, και πάλι πρέπει να ξέρουμε ότι αυτές οι θεραπείες δεν βρίσκονται σε πληθώρα. Άρα, οι δόσεις οι οποίες θα εξασφαλιστούν όταν θα μπορούν να δοθούν, κατά βάση θα απευθυνθούν σε κόσμο που θα είναι πιο ευάλωτος» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News