Κοινωνία Δευτέρα 6/09/2021, 10:41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Καταγγελίες και για «μαϊμού» δηλώσεις νόσησης – Απόλυση για πλαστά πιστοποιητικά

Θ. Πλεύρης: Καταγγελίες και για «μαϊμού» δηλώσεις νόσησης –  Απόλυση για πλαστά πιστοποιητικά

Απολύσεις και βαριά πρόστιμα σε περιπτώσεις «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση με τους εικονικούς εμβολιασμούς στο εμβολιασμό κέντρο Παλαμά Καρδίτσας, ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων στα άτομα τα οποία πήραν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο. «Με το που δημοσιοποιήθηκε το θέμα, μίλησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του είπα να κάνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και παράλληλα να αποσταλεί ο φάκελος στην εισαγγελία με μια ιδιαιτερότητα. Αυτή τη στιγμή από την πλευρά της ΥΠΕ, δηλαδή του υπουργείου, θα ζητηθεί και η δίωξη των ατόμων, τα οποία πήγαν εκεί πέρα και έκαναν χρήση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν ταυτοποιηθεί 44 περιπτώσεις που κρίνονται ως ύποπτες.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, στο κέντρο Υγείας Παλαμά έχουν γίνει 31.000 εμβολιασμοί, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί 16.000 πολίτες με τις δύο δόσεις. «Η ιδιαιτερότητα του κέντρου Υγείας Παλαμά είναι ότι ήταν το μοναδικό κέντρο πλησίον των άλλων που είχε εμβόλια Pfizer. Υπήρχε λοιπόν μια αυξημένη ζήτηση στο συγκεκριμένο κέντρο κι έχουμε καταγράψει γύρω στις 5.000 αλλαγές ταχυδρομικού κώδικα, αλλά δεν μας ανησυχεί γιατί οι περισσότεροι εμβολιασμοί έχουν γίνει σε χρόνο που δεν υπήρχε καθόλου συζήτηση κυρώσεων οποιαδήποτε υποχρεωτικότητας. Άρα, δεν είχε κανένας λόγο να θέλει να έχει ένα πιστοποιητικό», εξήγησε. 

Πρόσθεσε δε ότι αν η έκδοση των πιστοποιητικών έγινε έναντι αντιτίμου είναι θέμα έρευνας της εισαγγελίας και της ΕΔΕ.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι πέρα από τις περιπτώσεις εικονικών πιστοποιητικών εμβολιασμών, στο υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει και καταγγελίες και για «μαϊμού» δηλώσεις νόσησης. «Σεβόμαστε απόλυτα την επιθυμία κάποιου να μην εμβολιαστεί και τους 6.500 υγειονομικούς που θέσαμε σε αναστολή αυτές τις ημέρες και τους έχουμε δώσει τη δεύτερη ευκαιρία με την τροπολογία που ψηφίζεται αύριο να επιστρέψουν αν κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο, δεν σεβόμαστε και εξετάζουμε άτομα που ψευδώς έχουν δηλώσει ότι έχουν νοσήσει προκειμένου να παίρνουν το εξάμηνο και να βρίσκονται στο σύστημα Υγείας. Υπάρχουν δηλαδή καταγγελίες για μαϊμού δηλώσεις νόσησης. Θέλω να πω ότι για αυτές τις περιπτώσεις, κινούνται όλες οι διαδικασίες για να απολυθούν» είπε. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι για περιπτώσεις «μαϊμού» δηλώσεων βρίσκεται υπό επεξεργασία ειδική διάταξη, η οποία θα προβλέπει διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα. 

«Οι διοικητικές κυρώσεις και το πρόστιμο που θέλουμε να βάλουμε για περιπτώσεις είτε ψευδούς δήλωσης είτε υπαλλήλων που θα εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά, κατά περίπτωση, θα είναι τέτοιας φύσεως που θα είναι αποτρεπτικά. Άρα, μιλάμε και για ποινικές κυρώσεις και για πειθαρχικές κυρώσεις και για απόλυση και πρόστιμο δυσβάσταχτο» σημείωσε για να προσθέσει: «Δεν θα επιτρέψουμε κανένας να εξαπατήσει το σύστημα και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News