Κοινωνία Τρίτη 14/09/2021, 10:07
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εστίαση: Με rapid test η είσοδος ανεμβολίαστων ανηλίκων 12 -17 ετών σε κλειστούς χώρους

Εστίαση: Με rapid test η είσοδος ανεμβολίαστων ανηλίκων 12 -17 ετών σε κλειστούς χώρους

Με την επίδειξη αρνητικού rapid test 48 ωρών θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης οι ανήλικοι 12 – 17 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως διευκρινίζεται σε νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ για τα μέτρα που ισχύουν.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου και οι ανήλικοι έως 17 ετών βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου (rapid test), στην οποία προβαίνει είτε γονιός, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων).

Υπενθυμίζεται ότι από χθες μπορούν να εισέρχονται στις επιχειρήσεις εστίασης μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Σημειώνεται πως η αρχική απόφαση  όριζε ότι μόνο εμβολιασμένοι ανήλικοι 12 -17 ετών (ή όσοι της ίδιας ηλικιακής ομάδας διέθεταν πιστοποιητικό νόσησης) θα μπορούσαν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Σε δηλώσεις του πάντως νωρίτερα στον Ant1 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως «δεν υπήρξε καμία διόρθωση» και πως το έγγραφο που είχε κυκλοφορήσει ως ΦΕΚ δεν είχε αριθμό φύλλου κυβερνήσεως. «Δεν κυκλοφόρησε από την κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε: «Μια ΚΥΑ έχω υπογράψει η οποία αναφέρει ότι οι ανήλικοι μπαίνουν στα μαγαζιά με rapid test».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News