BUSINESS & FINANCE

Εστίαση: Τι αλλάζει από σήμερα – «Λουκέτο» φοβούνται μία στις δύο επιχειρήσεις

Εστίαση: Τι αλλάζει από σήμερα – «Λουκέτο» φοβούνται μία στις δύο επιχειρήσεις

Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης (48,5%) θεωρεί πολύ πιθανό και αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσει το επόμενο διάστημα. Και τούτο γιατί στα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν λόγω του πολύμηνου lockdown το 2020 και το 2021, προβλήματα όπως διόγκωση οφειλών, μείωση τζίρου και απουσία κερδών, έρχεται από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου να προστεθεί ένα ακόμη: αυτό της απαγόρευσης εισόδου στους κλειστούς χώρους της εστίασης μη εμβολιασμένων πολιτών ή όσων δεν έχουν νοσήσει από COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες.

Μάλιστα η σχετική ρύθμιση ισχύει και για τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, σύμφωνα με τα μέτρα που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ. Τα παιδιά από 5 έως 11 ετών θα μπορούν να μπουν στους κλειστούς χώρους εστίασης με αρνητικό self test που θα πρέπει να έχει γίνει το τελευταίο 24ωρο.

Ακόμη και εάν το 48,5% θεωρείται υπεραπαισιόδοξη εκτίμηση υπάρχει και αυτή φαίνεται πιο ρεαλιστική αλλά εξίσου δυσοίωνη. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου και θεσμικούς εκπροσώπους του στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται περί το 25% – 30% των επιχειρήσεων. 

Το γεγονός ότι ακόμη τα «λουκέτα» κυμαίνονται σε πάνω από 1.000, αριθμός σχετικά χαμηλός, οφείλεται αφενός στην ύπαρξη μέτρων στήριξης και αφετέρου στο ότι ακόμη δεν έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος. Ο απολογισμός αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο όταν η τουριστική περίοδος θα έχει λήξει, η «αποσωλήνωση» θα έχει ολοκληρωθεί και λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών θα λειτουργούν μόνο οι κλειστοί χώροι της εστίασης. Το εάν κάποιες επιχειρήσεις θα παρέχουν υπηρεσίες σε ανοιχτούς χώρους με τη χρήση θερμαντικών σωμάτων και κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό θα φανεί τον χειμώνα. 

«Στην πραγματικότητα με την απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους μειώνεται η δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης κατά 50%, εάν λάβουμε υπόψη το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών γενικά και ειδικότερα στις πλέον δυναμικές ηλικιακές ομάδες, σε όσους είναι ηλικίας κάτω των 45, που αποτελούν και την κατηγορία εκείνη που βγαίνει και διασκεδάζει έξω συχνότερα επισημαίνει ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων). Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στην ηλικιακή ομάδα 25-49 ετών το 38,7% του πληθυσμού είναι μη εμβολιασμένο ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών είναι 50,3%.

Αυτό επίσης που φοβίζει τους επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης είναι το ενδεχόμενο να χάσουν μόνιμους πελάτες, να έρθουν σε αντιπαράθεση με πελάτες κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και το επιπλέον κόστος για την απασχόληση ατόμου ή ατόμων που θα είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο των πιστοποιητικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς το κόστος αυτό μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 3.000 ευρώ μηνιαίως, εάν πρόκειται για μία μεγάλη επιχείρηση. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΒΕ (Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ) η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία με κρατική εντολή ανήλθε στο 30,3%, ενώ των επιχειρήσεων εστίασης στο 31,8%. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν πως έχουν υπερδιπλασιαστεί οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω από 50.000 ευρώ. Από το 23% που ήταν το 2019 ανήλθε στο 50,5% το ποσοστό των επιχειρήσεων του κλάδου που δήλωσε πως ο ετήσιος κύκλος εργασιών  του το 2020 ήταν κάτω από 50.000 ευρώ. 

Επιπλέον, το 28,9% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το 21,6% έχει ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα. Το 37,1% των επιχειρήσεων εστίασης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών). Το 91% των επιχειρηματιών της εστίασης θεωρεί πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι 86,4%. 

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το «μίνι lockdown» όπως χαρακτηρίζει ο κλάδος τους νέους περιορισμούς που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ως συνέπεια τη συσσώρευση νέων οφειλών. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης δηλώνει πως το επόμενο εξάμηνο δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί :

•          στις υποχρεώσεις ενοικίου (35,6% των επιχειρήσεων που έχουν ενοίκιο)

•          στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας (30,9%)

•          στις υποχρεώσεις για λοιπούς λογαριασμούς (29,9%)

•          στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (35,6%)

•          στις υποχρεώσεις προς το πρώην ΙΚΑ (28,9%)

•          στις υποχρεώσεις προς τον πρώην ΟΑΕΕ (31,9%) 

•          στις φορολογικές υποχρεώσεις (31,9%)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News