Κοινωνία Τετάρτη 4/08/2021, 21:28
ΠΥΡΚΑΓΙΑ

ΓΣΕΕ: Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις πυρόπληκτες περιοχές

φωτ. Intimenews

Πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τους πυρόπληκτους αλλά και στους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στις μάχες πυρόσβεσης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και φυσικού και ζωικού κεφαλαίου, εκδήλωσε η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Επεσήμανε ότι τα προβλήματα της επόμενης μέρας είναι μεγάλα και χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη και απόδοση ευθυνών. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά την ετοιμότητα της Πολιτείας και δίνει στη δημοσιότητα τη βασική πληροφόρηση που παρέχεται μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες Αρχές προς τους εργαζόμενους, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Επίσης, ζητά την άμεση έκδοση των απαραίτητων οδηγιών από τα συναρμόδια υπουργεία. 
 
1. Σε ό,τι αφορά στα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που οφείλουν να τηρούν οι εργοδότες που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό των περιοχών, συνοπτικά αυτά είναι: α) η λήψη των κατάλληλων οργανωτικών μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες κατά περίπτωση, β) η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων γ) η χορήγηση στους εργαζόμενους των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (υποδήματα ασφαλείας, μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, γάντια, κράνη κλπ) και η αυστηρή επίβλεψη της χρήσης τους. Επιπλέον, σε περιπτώσεις απομάκρυνσης επικίνδυνων υλικών, οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο συνεργείο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. 

2. Σε ό,τι αφορά στη μετάβαση στην εργασία τους, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν στις εργασίες τους λόγω των πυρκαγιών (ΑΚ 657-658), εφόσον οι επιχειρήσεις τους λειτουργήσουν, θα λάβουν κανονικά την αμοιβή τους, σύμφωνα με το νόμο ή τυχόν ευνοϊκότερη συλλογική ρύθμιση από διάταξη ΣΣΕ, και Κανονισμού Εργασίας. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News