Κοινωνία Τρίτη 8/06/2021, 16:52
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργασιακό: 24ωρη απεργία την Πέμπτη για τα ΜΜΕ

Συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ

Εργασιακό: 24ωρη απεργία την Πέμπτη για τα ΜΜΕ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 10 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), οι πολίτες θα μείνουν χωρίς ενημέρωση από τις 5.30 το πρωί της Πέμπτης έως τις 5.30 το πρωί της Παρασκευής. Η απεργία αφορά όλα τα μέσα ενημέρωσης (έντυπα, ηλεκτρονικά, ραδιοτηλεοπτικά) τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι θέσεις της ΕΣΗΕΑ

Η απόφαση συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ ελήφθη με βάση την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ σε μια σειρά αξόνων του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα:

  • Με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό. Μέσω της υπέρβασης οκταώρου (χωρίς πρόσθετη αμοιβή για υπερεργασία, υπερωρία) και των ατομικών συμβάσεων ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και επιχειρείται η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου.
  • Επιχειρείται η σαφής υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Με τη νέα ρύθμιση, αν δεν υπάρχει συλλογικός φορέας εκπροσώπησης των εργαζομένων της επιχείρησης ή δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ αυτού και του εργοδότη, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με συμφωνία εργοδότη εργαζομένου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
  • Προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης.
  • Διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών. Διευρύνεται δηλαδή το δικαίωμα των εργοδότη να απολύει προστατευόμενο συνδικαλιστή.
  • Οι ρυθμίσεις περί διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών, μια σαφώς αδόκιμη υποχρέωση εκ μέρους των συνδικάτων.
  • Θεσμοθετείται αυστηρότερο πλαίσιο κήρυξης και πραγματοποίησης των απεργιών, που ουσιαστικά οδηγεί στον σαφή περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, ενώ προστίθεται διάταξη περί «Αστικής ευθύνης συνδικαλιστών» σύμφωνα με την οποία τόσο οι συνδικαλιστές όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση θα έχουν αστική ευθύνη, με αποτέλεσμα τον σαφή περιορισμό του συνδικαλιστικού δικαιώματος.
  • Καταργείται το ΣΕΠΕ που ουσιαστικά ήλεγχε τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και προβλέπεται η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Οι επιχειρήσεις ραδιοφωνίας τηλεόρασης δεν λογίζονται πλέον ως κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αφαιρείται το πλεονέκτημα της μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία του ΟΜΕΔ, αλλά και να υποβαθμίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News