Κοινωνία Τρίτη 1/06/2021, 09:41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου ενάντια στο εργασιακό ν/σ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου ενάντια στο εργασιακό ν/σ

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 10 Ιουνίου και σειρά κινητοποιήσεων (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις), ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι 24ωρη απεργία για τις 10 Ιουνίου έχουν αποφασίσει και η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και άλλα σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις  αιώνων» και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν «ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί».

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της «το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας. Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις».

Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας». Όπως σημειώνει, η συγκεκριμένη πρόβλεψη «καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα ‘επιστραφούν’ στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, ‘εθελοντικά’ στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News