Κοινωνία Τετάρτη 4/08/2021, 17:14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απειλείται η Αρχαία Ολυμπία – Εγκλωβισμένοι στην Εύβοια, εκκενώσεις στη Μεσσηνία

Η εικόνα από τα μέτωπα σ' όλη την Ελλάδα

Απειλείται η Αρχαία Ολυμπία – Εγκλωβισμένοι στην Εύβοια, εκκενώσεις στη Μεσσηνία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Πριν από λίγο, μάλιστα, εστάλη μήνυμα από το «112» στους κατοίκους των οικισμών Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκωνία και Χελιδόνι, οι οποίοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα. Οι αρμόδιες αρχές εκκένωσαν και την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα παρακείμενα ξενοδοχεία.

Οι φλόγες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ κοντά στο αρχαιολογικό μνημείο της Ολυμπίας, γεγονός το οποίο έχει σημάνει συναγερμό στις πυροσβεστικές αρχές. Τα αεροσκάφη, ενδεικτικά, επιχειρούν σε απόσταση μόλις 2.000 μέτρων από τον ιστορικό χώρο.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μιλώντας στα media, ήδη κάνουν λόγο για δεκάδες καμένα σπίτι, ενώ απευθύνουν έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης. 

Πύρινη λαίλαπα στην Ηλεία

Εκτός κάθε ελέγχου παραμένει η κατάσταση και στην Εύβοια, με τις φλόγες να φθάνουν στο χωριό Ροβιές, εγκλωβίζοντας δεκάδες κατοίκους και παραθεριστές στην παραλία.

Το Λιμενικό Σώμα, συγκεκριμένα, κατάφερε να απεγκλωβίσει 85 πολίτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με διάφορα σκάφη και πλοία προς το λιμάνι της Αιδηψού. Ευτυχώς, κανένας δεν φέρει προβλήματα υγείας και δεν χρειάστηκε να διακομιστεί στο τοπικό κέντρο υγείας. 

Η ταχύτητα της φωτιάς αιφνιδίασε άπαντες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην προλάβουν να εγκαταλείψουν εγκαίρως την περιοχή, παρά το μήνυμα από το «112». Μαρτυρίες δε, κάνουν λόγο για δεκάδες καμένα σπίτια.

Το Λιμενικό, παράλληλα, ερευνά κι άλλες παραλίες της περιοχής, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι λουόμενοι ή πολίτες. 

Μέχρι στιγμής, οι πυροσβεστικές και αστυνομικές αρχές έχουν εκκενώσει δεκάδες οικισμούς, ανάμεσα στους οποίους το Παλαιοχώρι, ο Κούλουρος, το Μαρούλι, οι Κουρκουλοί και η Σκεπαστή. 

Στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης επιχειρούν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Ωστόσο, οι ρίψεις νερού είναι αρκετά δύσκολες, δεδομένης της πολύ μικρής ορατότητας που έχουν οι πιλότοι. 

Μέχρι στιγμής, τρεις πυροσβέστες έχουν διακομιστεί στο κέντρο υγείας Μαντουδίου, λόγω ελαφρών εγκαυμάτων. 

Λίγο νωρίτερα δε, έγινε γνωστό ότι το ρωσικό αεροσκάφος Beriev Be-200 τέθηκε εκτός επιχείρησης κατάσβεσης, λόγω προβλήματος στον κινητήρα. 

Εκκενώσεις οικισμών στη Μεσσηνία

Κινητοποίηση παρατηρείται και στη Μεσσηνία, όπου το απόγευμα ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Μέλπεια του δήμου Οιχαλίας. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με τους κατοίκους των οικισμών Μοναστηράκι – Άγιοι Θεόδωροι να απομακρύνονται από τις εστίες τους. 

Διάσπαρτες εστίες στη Βαρυμπόμπη

Στη Βαρυμπόμπη, όπου η χθεσινή πυρκαγιά έκαψε 12.500 στρέμματα, δεκάδες σπίτια (76 σοβαρές ζημιές, 18 μερικές ζημιές) και οχήματα (82 ολική καταστροφή, 64 μερικές ζημιές), η Πυροσβεστική δείχνει να ελέγχει την κατάσταση, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις όποιες διάσπαρτες αναζωπυρώσεις.

Τα εναέρια μέσα (πέντε αεροσκάφη, εννέα ελικόπτερα) συνέχισαν τις ρίψεις νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες και ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει από το πρωί αίτημα προς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «rescEU» της Κομισιόν, με την Κύπρο να στέλνει 40 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη airtractor, και τη Σουηδία να συνδράμει με ακόμη δύο αεροσκάφη airtractor.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News