Κοινωνία Τετάρτη 4/08/2021, 14:51
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες εκκενώσεις στην Εύβοια – Η εικόνα όλων των πυρκαγιών

Εικόνες από την πύρινη καταστροφή

Νέες εκκενώσεις στην Εύβοια – Η εικόνα όλων των πυρκαγιών

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην Εύβοια, όπου οι φλόγες καίνε ανεξέλεγκτες από χθες το μεσημέρι στην περιοχή Λίμνη. 

Λίγο νωρίτερα (14.30), εστάλη μήνυμα από το «112» στους κατοίκους των οικισμών Ροβιές και Παλαιοχώρι, προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κινηθούν προς την Αιδηψό.

Είχε προηγηθεί, επίσης, η εκκένωση των οικισμών Κούλουρος, Μαρούλι, Κουρκουλοί και Σκεπαστή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή, οι φλόγες κινούνται προς το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στην περιοχή Δευμώνα.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι φλόγες που έχουν ύψος 30 και 40 μέτρα μέσα στην πευκόφυτη περιοχή έχουν κυκλώσει τον μοναστήρι. Μας πνίγουν οι καπνοί πλέον. Είναι εφιαλτικές οι εικόνες. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αεροπλάνο για να κάνει ρίψεις νερού» περιγράφει ο ηγούμενος της μονής, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει το σημείο.

Νέες εκκενώσεις στην Εύβοια – Η εικόνα όλων των πυρκαγιών-1

Στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης επιχειρούν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Ωστόσο, οι ρίψεις νερού είναι αρκετά δύσκολες, δεδομένης της πολύ μικρής ορατότητας που έχουν οι πιλότοι. 

Μέχρι στιγμής, τρεις πυροσβέστες έχουν διακομιστεί στο κέντρο υγείας Μαντουδίου, λόγω ελαφρών εγκαυμάτων. 

Νέες εκκενώσεις στην Εύβοια – Η εικόνα όλων των πυρκαγιών-2

Διάσπαρτες εστίες στη Βαρυμπόμπη

Στη Βαρυμπόμπη, όπου η χθεσινή πυρκαγιά έκαψε 12.500 στρέμματα, δεκάδες σπίτια (76 σοβαρές ζημιές, 18 μερικές ζημιές) και οχήματα (82 ολική καταστροφή, 64 μερικές ζημιές), η Πυροσβεστική δείχνει να ελέγχει την κατάσταση, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις όποιες διάσπαρτες αναζωπυρώσεις.

Νέες εκκενώσεις στην Εύβοια – Η εικόνα όλων των πυρκαγιών-3

Τα εναέρια μέσα (πέντε αεροσκάφη, εννέα ελικόπτερα) συνεχίζουν τις ρίψεις νερού, ενώ στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα, 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ).

Νέες εκκενώσεις στην Εύβοια – Η εικόνα όλων των πυρκαγιών-4

Νέες εκκενώσεις στην Εύβοια – Η εικόνα όλων των πυρκαγιών-5

Νέες εκκενώσεις στην Εύβοια – Η εικόνα όλων των πυρκαγιών-6

Πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία

Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπου έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Μέχρι στιγμής έχει δοθεί εντολή προληπτική εκκένωσης της ομώνυμης κοινότητας. 

Η εικόνα σε Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ενεργά μέτωπα, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο, με την εικόνα της πυρκαγιάς να είναι σαφώς καλύτερη.

Στην Ανατολική Μάνη, μάχη με τις φλόγες δίνουν 55 πυροσβέστες με 21 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα προς το πρόγραμμα rescEU της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να ανταποκριθούν η Κύπρος (στέλνοντας 40 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη airtractor), καθώς και η Σουηδία (στέλνοντας δύο αεροσκάφη airtractor).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News