Κοινωνία Σάββατο 10/07/2021, 09:16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

N. Τζανάκης: Πάνω από 3.000 κρούσματα τον Αύγουστο στο θετικό σενάριο

Έκκληση του κ. Εξαδάχτυλου για τον εμβολιασμό των άνω των 50 ετών

N. Τζανάκης: Πάνω από 3.000 κρούσματα τον Αύγουστο στο θετικό σενάριο

Την εκτίμηση ότι τον Αύγουστο τα ημερήσια κρούσματα θα υπερβαίνουν τα 3.000 στο θετικό σενάριο, τα 4.000 στο πιθανότερο σενάριο, αλλά και τα 6.000 στο χειρότερο σενάριο, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ειδική μνεία μάλιστα, έκανε στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι -όπως επεσήμανε- θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. «Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του, με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά» τόνισε, επικαλούμενος ένα παράδειγμα.

Κατά τον ίδιο, όπως επεσήμανε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ, για να πετύχουμε το θετικό σενάριο των 3.000 κρουσμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί ή και να αυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός, καθώς και να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τα όποια περιοριστικά μέτρα.

Εάν, ωστόσο, ο εμβολιαστικός ρυθμός υποχωρήσει κατά 30% έως 50% σε σχέση με σήμερα, τότε προειδοποίησε ότι θα υπάρξει εκθετική αύξηση της πανδημίας, με ακόμη και 6.000 κρούσματα ημερησίως. «Επομένως πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό».  

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις πολλές κοινωνικές επαφές και να δημιουργήσουν μια κοινωνική «φουσκα». «Εάν κάποιος μεταβεί σε ένα νησί, μείνει με την παρέα του και δεν πηγαίνει σε πολυπληθή πάρτι, αν δεν ξεσαλώσει, τότε θα είναι ασφαλής όπου και αν πάει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, ενέμεινε στη σημασία του εμβολιασμού, προειδοποιώντας ότι αν δεν εμβολιαστούν 500.000 έως 700.000 παραπάνω πολίτες, ηλικίας άνω των 50 ετών, τότε το τέταρτο κύμα του ιού θα είναι σφοδρό.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος, καθώς η εναλλακτική λύση είναι η επιβολή ενός «βαρύτατου lockdown αρκετών εβδομάδων».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News