Κοινωνία Τρίτη 1/12/2020, 09:47
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown

Αχτίδα αισιοδοξίας στις προσπάθειες ανάσχεσης της νόσου Covid-19 γεννά η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, όπως και η σταθεροποίηση των ασθενών που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα -χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.044 κρούσματα και 85 θανάτους- μειώνει τις πιθανότητες ενός σεναρίου για άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου. Η προσοχή στρέφεται στις ανακοινώσεις προς τα τέλη της εβδομάδας, με την κυβέρνηση να αποφασίζει για τα επόμενα βήματα μετά τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. 

Όπως όμως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ο δρόμος μπορεί να είναι πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σιγουρος και πιο ασφαλής», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ατομική ευθύνη. «Πρέπει να τηρήσουμε τις εντολές των ειδικών, ώστε να φθάσουμε υγιείς στο εμβόλιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι θα υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο.

Τα μειωμένα κρούσματα αποπνέουν αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμό, υπογράμμισε ο καθηγητής γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα πρέπει να εξετάσει διάφορα σενάρια για το άνοιγμα μετά το lockdown. «Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι το πότε, αλλά το πώς», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να συνυπολογισθούν τρεις παράμετροι, το πότε, το πώς και ο γεωγραφικός παράγοντας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων, εκτιμώντας ότι εάν συνεχισθεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων προς τριψήφιο αριθμό, τότε θα ήταν εφικτή η επιστροφή στα σχολεία λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Στην εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να υπάρξει άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου προέβη ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Έχουμε ακόμα καιρό για να αρθούν τα μέτρα», καθώς παρά την πτώση των κρουσμάτων, είναι ακόμα υψηλά, ανέφερε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα ήταν πιο ρεαλιστικό να μιλήσουμε για άρση των μέτρων μόνο όταν τα κρούσματα θα υποχωρήσουν σε τριψήφιο αριθμό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News