Πολιτική Δευτέρα 30/11/2020, 12:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για lockdown: Δεν μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, Αθήνα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδριάση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης ανέφερε: «Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι οριακά καλύτερη, διαπιστώνονται οι πρώτες ελπιδοφόρες ενδείξεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ο δρόμος μπορεί να είναι πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σιγουρος και πιο ασφαλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η συμπαράσταση όλων μας στον αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί μας, κυρίως στη Β. Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην ατομική ευθύνη.

«Πρέπει να τηρήσουμε τις εντολές των ειδικών, ώστε να φθάσουμε υγιείς στο εμβόλιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι θα υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ελληνικού rapid test, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι μία μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό».

«Να πω μία κουβέντα μόνο για την εμβληματική δράση στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα μιας δράσης η οποία χρηματοδοτήθηκε από δημόσιους πόρους μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και η οποία υποστήριξε Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι πια μπόρεσαν και ανέπτυξαν ένα τεστ αντιγόνων, ένα rapid test εξαιρετικά υψηλής αποτελεσματικότητας. Ένα rapid test το οποίο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και το οποίο ελπίζουμε ότι θα μπορεί να αρχίσει να παράγεται σύντομα και να διατίθεται σε τιμές εξαιρετικά ανταγωνιστικές.

Θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό. Θα δουλέψουμε μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα για να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί γρήγορα να παραχθεί το τεστ αυτό, γιατί όχι και στην Ελλάδα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, στη συνέχεια, θα διατεθεί στην αγορά. Είναι όμως μία σημαντική επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα, των Ελλήνων επιστημόνων υπό την καθοδήγηση ενός πολύ άξιου και διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή, του κ. Γοργούλη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News