Πολιτική Πέμπτη 5/11/2020, 12:22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανελλαδικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου

Πανελλαδικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου

Πανελλαδικό lockdown από τις 6 το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες (έως τις 30 Νοεμβρίου) ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του.

«Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου θα ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη χώρα για τρεις εβδομάδες, έως τις 30 Νοεμβρίου» ανέφερε.

Ανοιχτά νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής

Όπως είπε, επανέρχονται τα πενταψήφια SMS για να βγαίνει κάποιος από το σπίτι του και η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική κατά τις μετακινήσεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου, τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ θα κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα μπουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Aνοιχτά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας, και η διανομή έτοιμου φαγητού. 

Καλύτερα τώρα, παρά αργότερα

Αιτιολογώντας την απόφασή του να ανακοινώσει καθολικό lockdown ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα «αδιαπραγμάτευτα επιστημονικά δεδομένα» και τα στοιχεία των τελευταίων ημερών που δείχνουν εκθετική αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού, αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων.

«Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες, όταν από την αρχή της πανδημίας ήμασταν σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα» είπε. Πρόσθεσε ακόμη πως «αν συνεχίζαμε με αυτό το ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας και από τους οποίους θα έπρεπε -με βάση τα στατιστικά- οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

«Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε. Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα, παρά αργότερα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά θα μπορούσαμε να πνίξουμε και αυτό το κύμα ώστε να μας επιτραπεί να ζήσουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο».

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως εξήγησε, «είναι να περιορίσουμε τώρα τη γρήγορη εξάπλωση του ιού, όχι μόνο για έτσι θα αποφύγουμε την πίεση στα νοσοκομεία μας, αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, αλλά και γιατί θέλω να επανέλθουμε το Δεκέμβριο, την εποχή των γιορτών, που είναι σημαντική περίοδος για την αγορά, σε κάποιου είδους κανονικότητα. Αλλά και αυτή η κανονικότητα θα είναι με κανόνες» ξεκαθάρισε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι «οι αντοχές της οικονομίας είναι σημαντικές και η χώρα έχει πυρομαχικά».

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε έχουν αποτέλεσμα» ανέφερε στη συνέχεια, για να συμπληρώσει: «Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Αν δεν δουλέψουν, σε 15 ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το lockdown τριών εβδομάδων είναι αρκετό, απάντησε: «Εκτιμούμε ότι τρεις εβδομάδες θα είναι αρκετές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από Δεκέμβριο θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Θα ανοίγουμε την οικονομία με πολύ προσοχή και υπευθυνότητα για να έχουμε Χριστούγεννα που θα μοιάζουν με αυτά που ζούσαμε κάθε χρόνο».

«Θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα» αλλά και πως «παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο σημείωσε με νόημα πως «η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές, όχι στα επιστημονικά, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές».

«Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη» συνέχισε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη».

«Είναι η μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε. Η ταχύτητα που θα έχουμε το εμβόλιο είναι μοναδική, και θα έχουμε παραπάνω από ένα εμβόλια. Αλλά είναι σημαντικό να πιστεύουμε τους ειδικούς και τα δεδομένα» επισήμανε, κάνοντας ειδική αναφορά στους «ψεκασμένους» που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός. «Η εικόνα στις ΜΕΘ είναι σκληρή. Αυτά συμβαίνουν σήμερα που μιλάμε. Υπάρχουν οι ψεκασμένοι που λένε ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός. Γι’ αυτούς μια βόλτα στα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση» είπε και πρόσθεσε: «Άλλοι προβληματίζονται εύλογα, για το αν δουλεύουν τα μέτρα, ή το πότε θα έρθει το τέλος. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσουμε».

«Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω»

Αναγνώρισε επίσης πως υπάρχει «μεγάλη ανησυχία» για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων και διαβεβαίωσε πως η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός, ιδίως στους πολίτες που πλήττονται περισσότερο. «Θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έχω πει στο παρελθόν ότι ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες, διότι δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αυτό έχουμε πράξει. Σήμερα η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα και γι’ αυτό και έχουμε τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας. Θα το ξαναπώ: Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Και για αυτό η πρώτη μέριμνά μας είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι οι πιο αδύναμοι, αυτοί οι οποίοι θα χτυπηθούν περισσότερο από τα μέτρα αυτά τα οποία λαμβάνουμε» είπε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News