Πολιτική Παρασκευή 6/11/2020, 10:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για νέο lockdown

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για νέο lockdown

Σφοδρή κριτική στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την επιβολή καθολικού lockdown τριών εβδομάδων από το προσεχές Σάββατο, επιφύλαξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε πως ο «εφησυχασμός οκτώ μηνών» της κυβέρνησης «δεν είναι απλά ατόπημα», αλλά «εγκληματική αμέλεια».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει πια κουράσει τον ελληνικό λαό. Με τις αντιφάσεις του, το ναρκισσισμό του, την έλλειψη ενσυναίσθησης του βάρους που καλείται να σηκώσει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά. Πριν λίγους μήνες καυχιόταν ότι νίκησε οριστικά το κορωνοιό, πριν λίγες μέρες ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει δεύτερο λοκνταουν, πριν λίγες ώρες ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο θα μας έφθαναν μέχρι το Δεκέμβρη. Διαψεύστηκε σε όλα» σχολίασε η Κουμουνδούρου.

Όπως επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ, «μια μικρή δόση αυτοκριτικής θα ήταν το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς για την αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ που ήδη βρίσκεται στα όριά του. Για το 1 εκατ. πολίτες που στοιβάζονται σαν σαρδέλες κάθε μέρα στις δημόσιες συγκοινωνίες. Για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων ήδη από τον Αύγουστο. Για την αναγκαία συνταγογράφηση των τεστ για τους πολίτες».

«Ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε ότι κλείνει για δεύτερη φορά τη χώρα, όχι γιατί δεν φρόντισε να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία που τώρα ήδη ασφυκτιούν, αλλά γιατί ξαφνικά ο ιός έγινε πιο μεταδοτικός. Φταίνε πάντα ή οι πολίτες ή ο ιός. Δεν φταίει ποτέ ο ίδιος» πρόσθεσε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «άφησε ανοχύρωτη τη χώρα και το ΕΣΥ και μας οδήγησε στο δεύτερο lockdown».

«Κυβερνητική αποτυχία» χαρακτήρισε το δεύτερο lockdown η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Αυτό το lockdown μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει, είναι μια κυβερνητική αποτυχία», ανέφερε για να προσθέσει: «Με ευθύνη της κυβέρνησης, μπαίνουμε σε αυτή τη δοκιμασία. Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορωνοϊός. Αλλά είναι η κυβέρνηση που με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της, του άνοιξε ξανά την πόρτα».

Όπως παρατήρησε η κ. Γεννηματά «από το “βλέποντας και κάνοντας”, σήμερα πήγαμε στο ‘δεν ξέρουμε πια τι μας ξημερώνει”»,

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε πως έχουν ευθύνες και όσοι αρνήθηκαν ή αδιαφόρησαν για τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής προστασίας και αυτοί που τους ανέχθηκαν. «Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι για να βγει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία από αυτή τη δοκιμασία, χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις. Από τη μια η ενίσχυση του ΕΣΥ και από την άλλη γενναία οικονομική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε ερείπια. Γιατί η αλυσίδα της οικονομίας κάνει την καραντίνα του ενός, ανεργία και λουκέτο για τον άλλο. Χρειάζεται σχέδιο και όχι άλλα ημίμετρα, καθυστερημένα», υπογράμμισε.

Υποστήριξε ακόμη πως το σημερινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού θα μπορούσε να είναι και μια γενναία αυτοκριτική αλλά δεν ακούστηκε τίποτα συγκεκριμένο για τα λάθη και τις παραλείψεις. «Δεν κυβερνιέται η χώρα με την κυβερνητική γραμμή να μονοπωλεί την ενημέρωση των πολιτών. Όταν οι ζωές μας δοκιμάζονται με πρωτοφανή τρόπο, η κυβέρνηση οφείλει να δείχνει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και πειθώ», τόνισε και κατέληξε: «Σε αυτή τη μάχη που αφορά ανθρώπινες ζωές, είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί, στην ίδια όχθη, με τον ιό απέναντι. Όπως πράξαμε και την άνοιξη. Ώστε να ξαναβγούμε και πάλι νικητές».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα όταν έπρεπε «αφήνοντας αθωράκιστο το λαό και τη χώρα μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας».

«Η κυβέρνηση, αντί να πάρει αυτά τα μέτρα, εγκλημάτησε απέναντι στο λαό μας. Όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Έβαλε πάνω από όλα τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι απαιτήσεις και τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου σε μια σειρά κλάδους, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός» σχολίασε.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι «αντιμετώπισε την πανδημία ως μια χρυσή ευκαιρία για να εφαρμόσει νέα αντιδραστικά μέτρα και για να περάσει στην κυριολεξία τις ανατροπές του αιώνα, με στόχο να πληρώσουν την κρίση πάλι οι εργαζόμενοι: 10ωρο, απλήρωτες υπερωρίες, κατάσχεση λαϊκής περιουσίας, απαγορεύσεις σε πορείες και απεργίες, ένα σωρό από αντιλαϊκά τερατουργήματα, που εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθούν και να καταργηθούν». 

«Ο ιός κάποια στιγμή θα νικηθεί. Αυτή η στιγμή πρέπει να βρει το λαό μας όμως όρθιο και δυνατό. Γιατί ακόμη και τότε θα έχει να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα ενός σάπιου συστήματος, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει το στοιχειώδες, το δικαίωμα στην υγεία δηλαδή, το δικαίωμα στη ζωή, στη δουλειά» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News